Teclats, filferros o CD. Són alguns dels elements que acompanyen la tecnorosa, la flor amb què aquest any Mercabarna-flor vol evocar la tasca de tots els investigadors que treballen perquè les roses siguin més maques, duradores i de qualitat. La rosa vermella tornarà a ser la més venuda i d'entre totes les varietats, aquesta, la red naomi. Ve d'Holanda, té molts pètals i un color vermell envellutat. Aquest Sant Jordi es vendran 6 milions de roses a tot Catalunya. El preu es mantindrà estable com els dos darrers anys. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "La baixada de l'IVA que ens va permetre passar d'un 21 a un 10% això també ha afectat en positiu al preu de la venda de la rosa." Un terç de les roses que es vendran aquest Sant Jordi sortiran de Mercabarna-flor, el que vol dir uns 2 milions d'unitats. Fins divendres l'Ajuntament ha atorgat 3.409 llicències per posar una parada de venda de roses. Segons el Gremi de Floristes, només el 15% són professionals. Per distingir-les el gremi ha preparat aquests distintius. Els floristes reclamen que totes les parades haurien de tenir nocions mínimes de conservació de les roses. LLUÍS VILAGRAN, president del Gremi de Floristes de Catalunya "Seria interessant que cada permís que dóna l'Ajuntament aquesta persona hagués de fer un petit curs per saber què cal fer per conservar bé la rosa." Tallar la tija al biaix i evitar que es deshidrati són algunes tècniques per mantenir les roses en bon estat. I en el cas de la rosa chocomix, banyada en una cera que fa olor de xocolata, evitar la temptació de menjar-se-la, perquè, tot i recordar un cupcake, no és comestible.

Les previsions són optimistes. El consum ha millorat lleugerament, els preus es mantenen, Sant Jordi se celebra en un dia laborable i les previsions meteorològiques diuen que farà bon temps. Per tot plegat, els majoristes preveuen mantenir les vendes de l’any passat i comercialitzar sis milions de roses a tot Catalunya, dos milions de les quals sortiran de Mercabarna-flor. La presidenta de Mercabarna, Sònia Recasens, ha recordat la importància de la diada de Sant Jordi per al sector de la flor. De fet, aquesta cita representa el 30% de la producció anual.

Les novetats, la tecnorosa,  la vintage i la dolça

Gairebé totes les roses que es vendran aquest Sant Jordi, un 90% de les quals són d’importació. Aquest any, les roses holandeses són les que més creixen, gràcies a la baixada de l’IVA de les roses europees, en detriment de les de Colòmbia i l’Equador, perjudicades per la paritat euro-dòlar. A l’hora de presentar-les també hi ha novetats. Aquest any, a les parades de flors hi trobarem la tecnorosa, una rosa de colors futuristes (com ara negre o, fins i tot, plata) i decorada amb elements tecnològics, per exemple, un teclat d’ordinador. També una rosa inspirada en la rebosteria, seguint la moda dels últims anys pels pastissos i els cupcakes i una altra d’inspiració vintage o d’aspecte envellit.

Roses amb distintitu de qualitat

Aquest any, les floristeries han impulsat un distintiu de qualitat que lluiran tant als establiment com a les parades que tinguin al carrer, i amb el qual es volen diferenciar de la resta de punts de venda que comercialitzen roses per Sant Jordi. Pel president del Gremi de Floristes de Catalunya, Lluís Vilagran, no es tracta d’anar “en contra que col·legis, partits polítics o particulars venguin roses per Sant Jordi perquè forma part de la tradició” sinó de destacar la necessitat que els venedors de roses tinguin algun tipus de coneixement” sobre com tractar la rosa i poder donar recomanacions i consells de com cuidar-la.