La Federació Catalana d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) insta la Generalitat de Catalunya a incomplir les mesures acordades pel Consell Interterritorial de Salut a l’hora de permetre la reobertura de l’oci nocturn fins a les dues o, com a màxim, les tres de la matinada i tan sols en aquelles comunitats autònomes on el risc epidemiològic se situï per sota de l’1.
La patronal del sector reclama al govern català que aprovi un pla de desescalada urgent que permeti una oferta d’oci nocturn legal, àmplia i segura, sense limitació d’horaris ni distàncies de seguretat.
En un comunicat, el president de FECASARM, Joaquim Boadas, qualifica d’“il·legals” les mesures “imposades” per l’Estat, que també titlla d’“arcaiques, arbitràries, desproporcionades, ineficaces, contraproduents i antieconòmiques”. A més, afirma que equivalen a un “tancament encobert”, ja que les discoteques “viuen en un 90 % de l’activitat que desenvolupen entre les dues i les tres quarts de set de la matinada” i del ball, que en aquestes condicions no es pot dur a terme.
Una “invasió de competències”
La patronal de l’oci nocturn considera que les condicions aprovades pel Consell Interterritorial de Salut constitueixen una “clara invasió de les competències exclusives de la Generalitat en matèria d’espectacles i activitats recreatives que li atorga l’article 141.3 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya“. Per això, conviden el govern català a incomplir-les i a aprovar el seu propi pla de desescalada del sector, una idea que traslladaran als responsables de l’executiu en la reunió a què els han citat la setmana vinent.
Tests d’antígens i seguiment dels assistents
La proposta de FECASARM és sotmetre el dret d’admissió a passar un test previ negatiu i que es faci seguiment dels assistents amb una app i un codi QR de manera anònima per si es notifica algun contagi amb posterioritat. També obre la porta a afegir aparells de desinfecció d’aire i superfícies en espais tancats. Segons la patronal, aquesta alternativa “aporta un 99,99 % de seguretat envers el 0 % de les festes il·legals i botellades”, un fenomen del qual asseguren que hi ha un “descontrol” i un “increment desmesurat”.
Mesures d’obligat compliment
El Ministeri de Sanitat ja va avisar que les mesures aprovades al Consell Interterritorial —amb l’oposició de cinc comunitats, entre les quals Catalunya— eren d’obligat compliment. Aquest divendres, el ministeri ha fet arribar a les comunitats autònomes les dues ordres ministerials que recullen les declaracions d’actuacions coordinades (DAC) generals per a la lluita contra la covid-19. I insisteix que les DAC “obliguen” totes les comunitats autònomes i ciutats amb estatut d’autonomia (Ceuta i Melilla) “amb independència del sentit del seu vot” al ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Les dues ordres seran publicades al BOE aquest dissabte.