Rere el mateix lema i per la mateixa causa els veïns de la Barceloneta s'han concentrat a les 6 de la tarda a la plaça del mercat, punt neuràlgic de les protestes. El missatge és clar: volen viure tranquils al barri. I de moment, les mesures que ha pres l'Ajuntament no els satisfan. Per això volen fer un pas més i que l'interlocutor del consistori no sigui la regidora Mercè Homs, de qui demanen la dimissió, sinó el mateix alcalde. ORIOL CASABELLA, president de l'AV Barceloneta "El que volem és que el senyor Trias vingui de les seves vacances i que atengui els veïns de la Barceloneta i de Barcelona." La manifestació, que ha aglutinat unes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, ha avançat fins al passeig marítim amb consignes reivindicatives contra els pisos turístics i els turistes incívics. Tot plegat, paradoxalment, sota l'atenta mirada de molts visitants que també s'allotgen a altres barris de la ciutat. SERGIO ARNÁS, grup Abolició dels Pisos Turístics "Això és un problema de tot Barcelona, ja ens estan trucant d'altres barris per venir a les manifestacions." De moment, avui han assistit a la manifestació veïns del Paral·lel, del Raval, del Born i de Nou Barris. També hi ha assistit el president de la FAVB, que ha recordat una vegada més el govern municipal hauria d'apostar per un turisme sostenible i de qualitat. LLUÍS RABELL, president de la FAVB "Hi hauria d'haver un canvi de les polítiques públiques de l'Ajuntament que trenquessin amb aquest monocultiu del turisme i també una gestió de l'espai públic que facin que Barcelona no sigui una mercaderia sinó una ciutat." La marxa ha tallat els dos sentits de la marxa del passeig de Joan de Borbó. Allà alguns manifestants han increpat uns turistes que des de la terrassa, saludaven els veïns. Però més enllà de l'anècdota, la marxa ha seguit sense incidents fins al punt d'inici. Allà els portaveus veïnals han recordat que a partir d'ara les manifestacions seran cada dimecres i cada dissabte fins que no vegin canvis reals als carrers del barri.

Després d’una setmana de protestes als carrers en contra del turisme de borratxera al barri, i d’una reunió ahir amb la regidora que consideren que no va servir de res, els veïns de la Barceloneta han tornat a manifestar-se aquest dissabte. S’han aplegat a les 18 h a la plaça del Poeta Boscà, davant del mercat, on preveien celebrar una assemblea que finalment no s’ha fet.

A quarts de set, uns 2.000 veïns (segons els convocants, 1.500 segons la Guàrdia Urbana) han iniciat una marxa pel carrer de l’Almirall Churruca, el de l’Almirall Cervera i el passeig Marítim de la Barceloneta fins a arribar a la plaça del Mar, just al davant de la platja de Sant Sebastià. Allà s’han trobat de ple amb els turistes que aquesta tarda prenien el sol a la platges de Sant Miquel i Sant Sebastià. Alguns fins i tot han fet fotos de la protesta.

A continuació, la marxa ha enfilat l’avinguda de Joan de Borbó, tallant-ne la circulació en tots dos sentits. Els manifestants han escridassat uns turistes que els saludaven des de dalt d’un terrat, però l’enfrontament ha quedat en anècdota. La marxa s’ha dissolt pacíficament poc després a la plaça del Poeta Boscà, d’on havia sortit. Dissabte vinent, la manifestació es repetirà amb la participació de més associacions de veïns de tot Barcelona i amb arribada a la plaça de Sant Jaume.

Després de la reunió d’ahir amb els responsables municipals al Centre Cívic de la Barceloneta, els veïns no tenen prevista cap nova reunió amb el Districte de Ciutat Vella i preveuen que la seva lluita per frenar l’allau de turistes incívics al barri serà llarga. Per això, avui han anunciat que repetiran aquesta manifestació cada dissabte a la mateixa hora, les 18 h. També han decidit convocar noves protestes nocturnes, com les que han fet durant aquesta setmana, cada dimecres a les 22 h.

Els veïns insisteixen que el pla de xoc anunciat ahir per l’Ajuntament és insuficient per solucionar el problema i, de fet, reclamen la desaparició de tots els pisos turístics que hi ha a la Barceloneta. També la revisió de les normatives de terrasses i d’horaris comercials al barri. Lamenten que la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, no es comprometés ahir amb ells a impulsar aquests canvis i demanen la intervenció directa de l’alcalde, Xavier Trias. Alguns veïns s’han mostrat especialment indignats pel tuit d’abans d’ahir en què l’alcalde deia que “els veïns de la Barceloneta no estan sols”, perquè asseguren que és mentida.

A la manifestació d’avui s’han deixat veure la regidora socialista Carmen Andrés i el president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà. Tant el PSC com els ecosocialistes han volgut fer seva els darrers dies la queixa dels veïns de la Barceloneta.

A la manifestació d’avui hi han participat representants d’associacions de veïns d’altres zones turístiques de la ciutat, com el Paral·lel, el Raval o el Born. També hi era el president de la FAVB, Lluís Rabell, que ha dit que el conflicte de la Barceloneta es repeteix en molts altres barris de la ciutat i és fruit d’un creixement descontrolat del turisme a Barcelona.