El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat aquest dimecres que augmentarà de forma gradual l’IVA reduït que s’aplica a l’electricitat i el gas en els propers mesos i, per tant, deixarà de ser del 5 %. En concret, l’IVA de la llum pujarà gradualment en els propers sis mesos, passarà del 5 % actual al 10 %, i es mantindrà en aquest nivell tot l’any 2024.

Pel que fa al gas, l’IVA també passarà al gener del 5 % al 10 %. En aquest cas, però, la reducció es mantindrà només fins al 31 de març, quan tornarà al 21 %. L’IVA al 10 % també s’aplicarà a pellets i llenya, tot i que en aquest cas durarà fins al 30 de juny. Sánchez ha explicat que l’executiu pren aquesta decisió a causa de la caiguda dels preus de l’energia registrada en els darrers mesos.

L’impost especial sobre l’electricitat serà reduït durant els sis primers mesos de l’any. En el primer trimestre, serà del 2,5 %, i en el segon trimestre passarà al 3,8 %.  

També es manté la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics, com l’oli o la pasta. En concret, Pedro Sánchez ha anunciat l’extensió durant el primer semestre del 2024 de l’IVA al 0 % als aliments bàsics i del 5 % per altres productes de primera necessitat, com pastes i olis. 

Altres mesures anticrisi es mantenen

Els preus de l’IVA del gas i l’electricitat estaven rebaixats al 5 % a l’estat espanyol des de setembre del 2022, quan el govern central va posar en marxa un paquet de mesures anticrisi en l’àmbit energètic per la incertesa que generava la guerra a Ucraïna.

En aquesta mateixa compareixença el president de l’executiu ha anunciat també que prorroga els descomptes al transport públic el 2024. Això vol dir que algunes tarifes de l’ATM seguiran rebaixades al 50 %.