El Congrés Mundial d’Arquitectura que se celebrarà a Barcelona el 2026 ja té comissaris i i fil conductor. A la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya s’ha presentat la proposta guanyadora d’un equip d’arquitectes catalans per comissariar l’esdeveniment, que tindrà com a eix central la “capacitat de transformació de la realitat a través de l’arquitectura i el temps”.

Barcelona com a laboratori d’investigació arquitectònica

L’equip de set arquitectes que conformen el comissariat del congrés han desgranat el projecte amb el que han guanyat, anomenat “Becoming. Architectures for a planet in transition”, que es dividirà en sis línies de recerca, com ara temes poètics, ecològics, materials, polítics o de circularitat. Per ara ja tenen 66 investigadors i arquitectes de prestigi internacional que convertiran Barcelona “en un laboratori imperfecte i obert d’investigació durant un llarg període de temps”, que també tindrà una part d’intervenció a la ciutat, segons ha explicat Pau Bajet, cocomissari del Congrés.

“Volem que el Congrés en si sigui una proposta”, ha apuntat Mariona Benedito, una altra de les cocomissàries del certamen. L’equip de comissaris posa al centre “els processos de transformació curosa de la realitat preexistent”, on el temps, entès com a esdevenir, serà l’eix temàtic.

Unanimitat per tractar “el gran repte de l’accés a l’habitatge”

En l’acte institucional han coincidit l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, la consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez. Tots tres han coincidit a situar l’accés a l’habitatge, especialment per als joves, com el “gran repte” de les zones urbanes. La ministra ha criticat que hi hagi administracions que es desentenen de les seves responsabilitats i ha etzibat que es tracta d’una problemàtica que s’ha d’atendre des dels poders econòmics i polítics.

Per la seva banda, l’alcalde Collboni ha destacat la importància del Congrés per “situar de nou Barcelona com un referent internacional de l’arquitectura”, i ha celebrat que la ciutat “torni a tenir una gran oportunitat” per explicar el seu model de desenvolupament urbà (ha recordat que la capital catalana ja va acollir aquest esdeveniment el 1996).

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha assegurat que el certamen tindrà “un impacte real en el dia a dia de les persones i el futur del planeta”. De fet, el degà del COAC, Guillem Costa Calsamiglia, ha ressaltat que aquest dimecres tot just s’ha donat el tret de sortida “d’un llarg viatge” que suposa un “gran repte” per a la capital catalana.