El teletreball ha estat una de les grans reivindicacions per bona part dels experts i dels treballadors, des de l’inici d’aquesta pandèmia. Però el cert és que, de vegades, la manera d’implementar-lo no és la correcta i, sovint, no tot són flors i violes. Això és el que apunta un informe de la consultora Acció Preventiva, especialista en seguretat i prevenció laboral, segons la qual el 87 % de les persones que fan teletreball volen tornar al seu lloc de feina. Ho han explicat al programa ‘reset’, de betevé.
L’estudi, realitzat a 1.500 empreses d’entre 50 i 400 treballadors de la província de Barcelona, també constata que només un 13 % dels qui estan teletreballant volen continuar fent feina des de casa. I, a més, enumera les principals dificultats amb què es troben aquestes persones.
Els obstacles: ergonomia i tecnoestrès
Segons l’informe d’Acció Preventiva, el 61 % dels treballadors enquestats tenen problemes ergonòmics perquè casa seva no està prou ben condicionada. Un 46 % es queixa de falta de mitjans i un 41 %, del fet que se’ls exigeixi la mateixa productivitat que amb la feina presencial.
Entre les principals preocupacions també hi ha la manca d’empatia dels comandaments (39 %), el tecnoestrès (38 %) i la crispació (37 %). En un segon terme, amb un 32 % hi ha el fet de no tenir ordinadors prou preparats i de no treure prou rendiment del temps. Mentre que un 29 % es queixa de problemes de connexió i un 21 % manifesta tenir por de perdre la feina.
Teletreball vs. treballar des de casa
“Una cosa és fer teletreball i una altra treballar des de casa“, ha assegurat el CEO d’Acció Preventiva, Xavier Pladevall, que “és el que majoritàriament està apuntant el treballador”. Segons ha afirmat en declaracions a ‘reset’, “no hi ha hagut una planificació” i “moltes de les empreses no han dotat de mitjans els treballadors“, alguns dels quals “treballen amb l’ordinador del seu fill” o “no tenen un ample de banda suficient“.
Una cosa és fer teletreball i una altra és treballar des de casa. Moltes empreses no han dotat de mitjans els treballadors
Liderar en la distància
Segons Pladevall, una altra de les dificultats més “clamoroses” per a la implementació del teletreball és que “no estàvem preparats per liderar treballadors en la distància, si més no en aquest volum”. Per això, explica, “la immensa majoria dels treballadors retreu als seus comandaments immediats que no hi ha un sistema de control” i que “no els estan injectant energia positiva”, la qual cosa ha afectat “en bona mesura” l’estat anímic d’aquests treballadors.
Alerta pels riscos psicosocials
“Els riscos psicosocials són els que més ens preocupen, juntament amb els musculoesquelètics“, ha assegurat a ‘reset’ la secretària d’Acció Sindical de CCOO de Catalunya, Cristina Torre, perquè “s’estan incrementant“. En aquest sentit, cal tenir en compte el perill que comporta l'”aïllament” i la manca de relació amb els companys d’aquells que estan treballant des de casa, segons ha indicat Dolors Liria, vocal de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.
La por i la incertesa laboral
Torre també ha denunciat que, en alguns casos, “s’utilitza com a càstig fer-te tornar al teu centre de treball després d’una baixa“, la qual cosa genera “ansietat” en els treballadors. Segons la representant de CCOO, però, la majoria “no volen reclamar per por a perdre la feina“. De fet, Liria ha afegit que la “incertesa” contribueix a generar temors i un estrès cronificat, que pot derivar en problemes físics i psicològics.