Des del mes de juny uns 8.000 alumnes no han pogut examinar-se per la vaga d’examinadors de trànsit. Aquest col·lectiu té un front obert amb la DGT per qüestions laborals i actualment fan vaga tres dies a la setmana. Des de la Federació d’Autoescoles de Catalunya i la plataforma Les Eutoescoles Diuen Prou, han demanat la intervenció del govern central per solucionar aquestes aturades. Consideren que si el sector està a punt d’arribar al col·lapse, ja que no es recuperaria la normalitat fins mitjans del 2018. A més, si no s’atura la vaga aquesta setmana, iniciaran un ERO temporal que pot afectar 1.000 treballadors de Catalunya.

Des de la Federació d’Autoescoles calculen que unes 10.000 famílies estan en risc de quedar-se sense ingressos, però si la vaga d’examinadors segueix endavant, la xifra podria disparar-se fins a les 30.000. La plataforma Les Autoescoles Diuen Prou. Demanen, a més, que s’indemnitzi les empreses “per cobrir inversions trencades en vehicles, locals, pèrdues econòmiques derivades de la nostra inactivitat per aquesta vaga o deutes adquirits per crèdits que han hagut de demanar per suportar aquesta vaga”.

Des de la plataforma demanen que l’Estat actuï amb rapidesa i proposen quatre mesures:

  1. La intervenció de la Guàrdia Civil, ja que consideren que estan capacitats per fer d’examinadors.
  2. Traspassar les competències a les comunitats autònomes, perquè així puguin negociar les condicions laborals dels seus respectius funcionaris.
  3. La privatització o externalització de les funcions dels examinadors de trànsit.
  4. Activar personal no qualificat i formar-lo perquè puguin examinar, com militars en reserva.

Des de PIMEC troben similituds entre aquest cas i el de la vaga d’Eulen, però asseguren que en aquest cas “no es pot reclamar arbitratge obligatori perquè es tracta d’un conflicte dins del sector públic”, però demanen que les parts se sotmetin a un procés de mediació voluntari.

Només a Barcelona hi ha un total de 2.085 professors d’autoescola en 924 centres.