Segons el sindicat, hi ha una alta taxa de rotació, cosa que significa que hi ha molts més contractes temporals per a cada persona. De fet, el 2016 van ser necessaris 48 contractes per cada persona menys a l’atur. Si el 2008 hi havia 2.095.960 contractes temporals, aquest últim any n’hi va haver 2.610.524 —es va passar d’un 83,1 % a un 87,4 %—. A l’altra cara de la moneda, els contractes indefinits van passar de 425.932 a 376.034 —d’un 16,9 % a 12,6 %—.

La contractació temporal, a més, s’agreuja, ja que en vuit anys han augmentat els contractes iguals o inferiors a un mes, una tipologia que representa un 41,2 %, dels contractes temporals.

La contractació a través d’ETT, en el punt de mira

UGT també ha apuntat que en moltes ocasions s’opta per contractar a través d’ETT, ja que entre el 2008 i el 2016 aquest tipus de contractació es va incrementar un 36,4 %. A aquesta xifra també cal afegir-hi que les persones que passen per una ETT signen més contractes anuals que abans. D’aquesta manera augmenta un 132,7 % el nombre de persones que signen 51 contractes o més cada any, com també augmenten aquells que en signen d’11 a 50 i disminueix el grup que en signa d’un a quatre.

Al carrer els més joves es queixen de l’excessiva temporalitat

A la sortida del SOC del barri Gòtic els més joves confirmen que la majoria de contractes que se’ls ofereix acostumen a ser per hores i que les empreses més grans, les que acostumen a tenir més beneficis, no ofereixen tampoc contractes més enllà dels tres mesos. Alguns confirmen que algunes grans cadenes d’alimentació o restaurants de menjar ràpid els capten amb la promesa d’un contracte de més de cinc mesos i al final es veuen al carrer després de poques setmanes. Tots ells asseguren que aquest tipus de contracte en precari no els permet independitzar-se. Els més veterans creuen que l’única manera de millorar la situació és un canvi en la llei laboral.