La “new space economy” o la nova economia de l’espai fa referència negoci que es pot fer relacionat amb l’espai. Tant pel que fa, per exemple, a la construcció de satèl·lits i l‘explotació i enlairament que se’n deriven. A Europa la indústria aeroespacial genera el 10 % del PIB i aquí es veu com un sector en què noves empreses tenen i tindran molt de terreny per desenvolupar-se.

Coets i motors revolucionaris

La nova economia de l’espai té un cert aire als antics descobridors que van emprendre grans viatges a terres desconegudes fa més de 500 anys. És la imatge que li escau a Adrià Argemí, el president de Pangea Aerospace. L’empresa, ubicada a la incubadora del Media-TIC de Barcelona Activa, basa el seu èxit en la creació d’un motor “aerospike”.

Aquests ginys són un 15 % més eficients que els motors convencionals però els costos de construir-los els feia, fins ara, inviables. Ara emprant la impressió 3D, Pangea Aerospace és capaç de construir-ne de manera més eficient.

A banda dels motors, també estan desenvolupant una tecnologia basada en drons per recuperar els coets, tal com ja aplica en els seus enlairaments l’empresa SpaceX. Amb el nou motor i la recuperació dels coets des de Pangea esperen poder rebaixar la factura d’enviar 1 quilo a l’espai, dels actuals 30.000 €, fins als 15.000, és a dir, la meitat.

Objectiu: el 10 % del PIB

Per la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Aroca, la New Space Economy és un tren que encara podem agafar.

Si bé, ara mateix, només estan identificades unes 33 empreses que es dediquin exclusivament a la nova economia de l’espai, cada cop són més les que estan disposades a apostar per aquest nou model econòmic.

Seria molt absurd veure que hi ha una economia que té aquest potencial i no ser-hi, ignorar-la.
Mònica Aroca, presidenta Cambra de Comerç Barcelona

Per Aroca tot plegat permetria basar el model econòmic en el coneixement, el talent i el valor afegit i això el faria més robust. La presidenta de la cambra recorda que, amb la pandèmia, l‘economia basada en el turisme s’ha mostrat especialment fràgil però amb una nova economia de l’espai, seriem més resilients.

Aroca també apunta que ara mateix Europa genera el 10 % del PIB amb la indústria aeroespacial i això traslladat a casa nostra podria suposar generar ingressos de l’ordre de 25.000 milions d’euros.

Generar talent

A Barcelona, els estudiants d’aquest sector s’estan formant a través del Campus Nord de la UPC i en col·laboració amb l’Intsitut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i el CSIC. Un talent que, segons Josep Colomé responsable en innovació a l’IEEC, ara es podrà recuperar gràcies a l’aposta de les empreses per la nova economia de l’espai.

Colomé assegura que, fins fa poc, els estudiants es veien obligats a marxar a l’estranger per fer-hi carrera, però ara ja comencen a tornar i el nou talent, que ara es troba en formació, ampliarà encara més el planter.

Aprofitar l’estratègia de la nova economia de l’espai permetria ampliar el teixit industrial actual que ja existeix i que és molt competitiu.
Josep Colomé, innovació IEEC