El govern d’Ada Colau ha reduït els préstecs fets a la banca tradicional al llarg d’aquest mandat: del 74,9 % de l’endeutament l’any 2014 al 43,1 % el 2018. Així es desprèn dels detalls de les operacions d’endeutament municipal publicats al web de transparència de l’Ajuntament. D’acord amb aquestes dades, el consistori ha prioritzat operacions amb entitats alienes a les tradicionals, com la banca pública (48,5 %), els bons verds i sostenibles (4,2 %) i la banca ètica (4,2 %).
“L’Ajuntament depèn menys que mai de la banca privada tradicional”, diu el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que fa gala dels números aconseguits pel govern municipal actual. “Abans, tres de cada quatre euros que devia el consistori els devia als bancs. Ara, són menys de la meitat”.
836 milions d’euros d’endeutament
Aquest 2018, Barcelona ha mantingut el seu nivell d’endeutament: 836 milions d’euros, una xifra gairebé idèntica a la de l’exercici del 2017. Segons Pisarello, aquestes xifres “desmenteixen aquells que estenien dubtes sobre la solvència de l’Ajuntament de forma irresponsable”.
A més, des del 2014 s’han impulsat iniciatives pioneres de finançament. És el cas dels bons verds i sostenibles i de la banca ètica, que han entrat a la cartera del deute de l’Ajuntament. Algunes de les inversions finançades amb bons verds són:
- Manteniment de 90 centres educatius de la ciutat, per un valor de 15,4 milions d’euros.
- Construcció de 74,3 quilòmetres de carril bici, amb una inversió de 9,3 milions d’euros.
- Construcció de l’Escola Massana, amb un finançament de 2,8 milions d’euros.
- Rehabilitació de la biblioteca Montserrat Abelló, al carrer Comtes de Bell-lloc, per un valor de 3,3 milions d’euros.