La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació ha comparegut a la comissió a petició del PSC i d’ICV-EUiA per explicar el nou model de Barcelona Activa, que aquest any no compta amb els 21 milions d’euros que va rebre l’any passat de l’Estat a través del Servei d’Ocupació de Catalunya per a polítiques actives d’ocupació. Sònia Recasens ha anunciat la desaparició dels programes Joves amb futur, Treball als barris i Formació d’oferta, però ha assegurat que es mantindrà el pla Activa’t per l’ocupació.

Per fer-ho possible, l’Ajuntament aportarà enguany uns 21 milions d’euros a Barcelona Activa, en comptes dels 17,8 del 2011. Però aquest augment no compensa la pèrdua de les subvencions a programes de formació de treballadors. L’oposició d’esquerres ha demanat al govern municipal que reclami fons per a polítiques actives d’ocupació a la Generalitat, a l’Estat i a la Unió Europea. El president del Grup Municipal d’ERC, Jordi Portabella, ha subratllat que l’augment de tres milions d’euros en el pressupost municipal destinat a Barcelona Activa aquest any segueix a una reducció de 12,5 milions l’any passat.

La plantilla de Barcelona Activa

La plantilla de Barcelona Activa és de 298 treballadors. Recasens argumenta que els sous de bona part d’aquests empleats (166) depenien fins ara de subvencions externes que, a més, determinaven l’orientació dels programes a dur a terme. Davant la desaparició d’aquestes subvencions, el govern municipal ha elaborat un pla de reestructuració que passa per incorporar 55 d’aquests treballadors a l’estructura de Barcelona Activa que es finança amb fons de l’Ajuntament.

Uns altres 55 treballadors tenen un contracte de treball fix discontinu, que els manté vinculats laboralment a Barcelona Activa però només per ser cridats quan se’ls necessiti (la regidora diu que fa un any que no estan en actiu, però que una desena aviat tindran alguna ocupació). Per al comitè d’empresa, davant la manca de nous programes d’ocupació, aquests treballadors se senten pràcticament al carrer. Igual que els 55 empleats de Barcelona Activa amb contracte per obra i servei, que deixaran de treballar aquest any a mesura que s’acabin els programes als quals estaven vinculats.