JOSEP MASSOT, filòleg "Si les administracions i la societat civil no fan un esforç seriós i continuat per defensar amb intel·ligència i amb tenacitat els guanys d'aquestes darreres dècades, correm el perill que la nostra infraestructura cultural es desfaci com una mitja".

Durant l’acte de lliurament del guardó que cada any atorga Òmnium Cultural, Massot ha reivindicat la unitat del català quan la llengua passa per moments “especialment difícils” a les illes Balears i la Comunitat Valenciana, però també a Catalunya. Massot ha alertat que aquí, les retallades en cultura podrien “desfer” una infraestructura que ha costat dècades crear.

El monjo de l’Abadia de Montserrat s’ha solidaritzat amb tots aquells que intenten aconseguir que no es faci marxa enrere en l’ús del català, ni a les illes ni a València. Però les crítiques de Massot han anat més enllà dels governs del PP i també ha denunciat CiU a Catalunya.

El pare Josep Massot i Muntaner va néixer a Mallorca l’any 1941. Ha publicat més de 1.200 treballs i nombrosos llibres sobre temes de llengua, literatura i història dels territoris de parla catalana. És monjo i director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat des de fa 40 anys, per la qual cosa l’acte de lliurament del premi ha comptat amb l’actuació de l’Escolania de Montserrat. El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes se li ha atorgat en reconeixement a la “dedicació a la llengua i la literatura catalanes”.