Moltes persianes abaixades i, sinó, els treballadors a la porta amb els braços plegats esperant els clients. Aquesta ha estat la tònica d'avui al centre de la ciutat, perquè han estat pocs els que han decidit obrir. MIQUEL COLOMER, director de la llibreria Catalònia "Pràcticament no circulen autobusos, la gent que circula és molt poca i la gent que ha entrat a comprar és mínima. Això ja era previsible". PILAR ESPINOSA "Un dia que era tranquil per passejar -he suposat- i he anat a passejar pels comerços. Estava buscant un llibre que em costava trobar i aquí a la Catalònia l'he trobat". Altres per por als piquets informatius han pres mesures de seguretat. MIRIAM BURRUECO, dependenta de Chicco "Amb la persiana abaixada, en principi, no tenim cap tipus de problema. També estem tranquil·les perquè veiem que la policia s'ha mobilitzat. Nosaltres, igual que volem que ens respectin que estem treballant, també respectem la gent que ha fet la vaga". Qui sí ha establert serveis mínims són les farmàcies. MARIA SALGADO, farmacèutica "Les farmàcies que obríem 13 hores durant tot l'any, o bé 24 hores, es considera farmàcia de guàrdia i, per tant, teneim l'obligació d'obrir". Les facultats també s'han unit a la vaga. Per exemple, la que hi ha aquí a la plaça de la Universitat. La mostra més visible és aquesta: han tancat la porta amb un candau. I qui no ha treballat ha pogut gaudir d'un dia tranquil per la ciutat.

Els piquets han bloquejat fins les 11 h l’entrada principal d’El Corte Inglés a la cantonada de la plaça de Catalunya amb la ronda de Sant Pere. A les 10.15 h, un quart d’hora després que El Corte Inglés ha obert portes, un cordó policial s’ha desplegat entre el centenar de sindicalistes que pretenien que el centre comercial no funcionés avui. Després d’alguna picabaralla verbal, bàsicament amb jubilats que pretenien fer les seves compres a primera hora, els piquets s’han anat dissolent davant la presència de cinc furgonetes dels Mossos d’Esquadra i una ambulància en previsió d’incidents.

L’escena s’ha repetit a El Corte Inglés de la plaça de Francesc Macià i a la majoria de grans centres comercials de la ciutat, com L’Illa Diagonal, Gran Via 2, Diagonal Mar, Glòries i La Maquinista. Dins els centres comercials, la majoria de botigues estaven obertes, tot i que amb escassa afluència de gent.

L’FNAC de la plaça de Catalunya ha obert amb normalitat, tot i que en algun moment els piquets han intentat impedir que hi entressin clients. També al centre comercial El Triangle, la botiga de cosmètics Sephora roman tancada.

Botigues obertes, centres comercials tancats

Segons PIMEC, menys del 10% dels treballadors de les petites i mitjanes empreses catalanes feia vaga a les 9.30 h. El seguiment de la vaga en el petit comerç és molt variable segons les fonts que es consultin. Una passejada pel centre de Barcelona permet veure moltes botigues obertes, tot i que amb molt poca afluència de gent. Segons la patronal PIMEC, els comerciants s’han sumat a la vaga pels problemes per proveir-se i la por de l’actuació dels piquets. La patronal ha assenyalat que el 12% de les companyies consultades, majoritàriament mitjanes, han fet algun pacte amb els seus treballadors per poder recuperar les hores si fan vaga.

Pel que fa als supermercats, la UGT assegura que el 70% de les botigues de Condis han tancat, així com el 65% de Caprabo, el 60% de Mercadona i el 75% de Carrefour, mentre que Bonpreu té aturats el 100% dels seus centres logístics.