El restaurant Salamanca, situat a plena Barceloneta, viu bàsicament del turisme. El vam visitar a principis de setembre i ja havia reduït una part de la plantilla perquè l'activitat frenètica dels mesos d'estiu s'havia esvaït. Avui, un mes més tard, hi hem tornat. SILVESTRE SÁNCHEZ, restaurant Salamanca "Algún contrato ha acabado y hemos tenido que echar alguien a la calle. Pero le intentamos decir que vengan de viernes a domingo. Además, aquí no cerramos nunca y se tienen que cubrir vacaciones, y ya son 15 personas más que trabajan." Entre els reforços del cap de setmana i les substitucions per vacances en Silvestre intenta, en la mesura que pot, mantenir la plantilla. Però almenys entre 15 i 20 treballadors contractats per a l'època d'estiu perden la feina durant aquests dies. El mateix ha passat a la cocteleria Zahara, també a la Barceloneta. A principis de setembre tenien l'esperança d'allargar la campanya d'estiu fins ben entrat l'octubre. Però la realitat n'ha estat una altra. ANTONIO BOLLERO, bar Zahara "En septiembre ya se nota el bajón y en octubre es más. Por eso ya la segunda quincena de septiembre se fueron dos personas." Aquests són només dos exemples del tradicional repunt de les dades de l'atur el mes de setembre. A Barcelona l'increment ha estat de 100 persones, el que suposa un total de 108.000 persones aturades a la ciutat. Una xifra que segueix alta però que s'ha reduït repecte a la del setembre de l'any passat, quan hi havia 3.000 persones més apuntades a l'atur. Tot i així, a la Barceloneta, cada dia costa més captar clients.

Barcelona ha registrat un repunt del 0,1% de la taxa d’atur aquest mes de setembre. Això significa que han quedat desocupades 100 persones més respecte al mes d’agost, i en total, la ciutat registra 108.706 persones a l’atur. Unes xifres negatives però que, respecteasetembre de l’any passat, sembla que comencen a canviar. De fet, ara hi ha 3.382 aturats menys que ara fa un any. Pel que fa a la província de Barcelona, hi ha 468.553 persones registrades a les oficines del SOC, un 0,80% més que a l’agost.

L’atur també ha pujat per segon mes consecutiu a Catalunya i la xifra de persones sense feina és de 620.911. Tot i les dades negatives, si es comparen amb les del mes de setembre de l’any passat, l’atur s’ha reduït en 11.546 persones. Al conjunt d’Espanya el nombre d’aturats ha augmentat en 25.572 persones.

Catalunya és la comunitat on més s’ha incrementat la desocupació segons les dades registrades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) que ha fet públiques el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

L’atur s’ha incrementat a totes les províncies però és a Barcelona on més ha pujat, amb 3.736 aturats més (+0,8%), seguida de Girona (+5,71%), Tarragona (+3,05%) i Lleida (+1,77%).

L’atur també ha pujat a Espanya en 25.572 persones aquest setembre, el 0,54%, i el nombre total d’aturats se situa ara en 4.724.355 persones al conjunt de l’estat. Es trenca així la ratxa de sis mesos consecutius a la baixa que havia sumat l’atur. En el que va d’any la taxa de desocupació ha caigut a Espanya en 124.368 persones, la baixada acumulada més important des de 2006. Podeu consultar l’evolució de l’atur registrat mes a mes en aquest gràfic interactiu.