El cas de l'Antonia és només un exemple del que estan vivint milers de catalans. Anys enrere va contractar participacions preferents d'una entitat financera. Una inversió considerada d'alt risc i només apta per a experts. A ella, però, no li van dir res de tot això. Segons el director de l'oficina, tot era molt segur. Amb els mesos ha vist com els seus diners han perdut valor i gairebé ni els pot recuperar. L'única opció que li han donat és contractar un altre producte: bons convertibles. Però tampoc ningú NO li garenteix res. Antònia Lloret, afectada "És un producte de molt alt risc. Si no signes aquest canvi et diuen que perds els diners" I com ella, gairebé tots els afectats han fet el mateix. Han signat un document per canviar les participacions preferents que tenien per bons convertibles. Només a Catalunya hi ha unes 300.000 persones en aquesta situació. La majoria són gent gran sense coneixements en banca. Jofre Ferrer, secretari general d'ADICAE Catalunya "Més del 95% dels afectats han fet el canvi. El problema és que no recuperan amb el canvi els seus diners. El deute subordinat de la Caixa ja cotitza un 20% per sota del seu valor nominal" Óscar Serrano, advocat del Col·lectiu Ronda. "Hi ha moltíssima gent enfadada. Gent molt enfadada. Gent que tenia una confiança cega en la seva entitat. Pensa que un dels principals actius que venen aquestes entitats és la confiança" De moment, la Comissió Nacional del Mercat de Valors ha obert sis expedients informatius contra entitats bancàries perquè té sospites que van cometre irregularitats a l'hora de vendre aquests productes. És a dir, que haurien amagat informació. A més, s'estan ultilmant les demandes judicials perquè els afectats puguin recuperar els seus diners. Pablo Ruiz "De cara al proper dissabte hi haurà una concentració a la Plaça de Sant Jaume. I no serà la única. També hi haurà mobilitzacions en altres ciutats espanyoles" Els bons preferents, els van vendre 52 bancs i caixes. Es calcula que a tot l'Estat hi ha més d'un milió de famílies que es van picar els dits. La majoria, sense saber-ho. I això en diners suposa uns 30.000 milions d'euros.

Segons els afectats, les participacions preferents es venien com un producte financer amb una rentabilitat molt alta, que podia arribar fins al 8%. Ara bé, té riscos i està destinat a inversos amb experiència. Per recuperar els seus diners, els clients podien revendre aquestes participacions a preu de mercat. El problema és que darrerament aquest mercat gairebé ha desaparegut i no hi ha demanda. És a dir, que no poden recuperar les seves inversions. Molts dels clients que van comprar aquests productes denuncien que ningú no els va explicar tot això i que ara els seus estalvis han desaparegut. L’única opció que han oferts les entitats és comprar bons convertibles. Una inversió de risc que podrien recuperar d’aquí a 10 anys però ningú no els garanteix que puguin recuperar els diners. Més del 95% dels afectats ho ha acceptat per por a quedar-se sense res.

De moment, la Comissió Nacional del Mercat de Valors ha obert sis expedients informatius contra entitats bancàries perquè té sospites que van cometre irregularitats a l’hora de vendre aquests productes. És a dir, que haurien amagat informació. A més, s’estan ultilmant les demandes judicials perquè els afectats puguin recuperar els seus diners. La denúncia podria estar llesta d’aquí a dos o tres mesos i se’n presentarà una per cada banc.

52 bancs i caixes van oferir les participacions preferents. Un producte amb el qual esperaven aconseguir diners per recapitalitzar-se, tal com els exigeix la normativa europea. A Catalunya, una de les entitats que en va vendre més és La Caixa. De fet, en les darreres setmanes ja hi ha hagut diverses protestes davant les seves oficines. Aquest dissabte n’hi haurà una altra. Aquest cop els afectats es concentraran a la Plaça de Sant Jaume. Segons entitats de defensa dels consumidors, el cas de les participacions permanents pot superar al frau del Fòrum Filatèlic. Es calcula que hi ha més de 30.000 milions d’euros invertits en tot això.