Fa set anys que la Conxa paga una hipoteca amb clàusula terra. Assegura que en el moment de signar, ningú no la'n va informar. Segons la sentència del Tribunal Suprem del 9 de maig, aquestes clàusules són il·legals i abusives. Ara els afectats esperen que la resta de bancs i caixes segueixin l'exemple del BBVA, que ha retirat aquesta clàusula a 425.000 clients. De moment, és l'única entitat que ho ha fet. Per això avui s'han manifestat a tot l'Estat amb afectats per altres tipus de productes bancaris. A Barcelona ho han fet davant la seu de la Comissió Europea. Diuen que és l'únic organisme que pot pressionar el Govern espanyol per aconseguir un canvi de lesgislació hipotecària. Calculen que a tot l'Estat quatre milions de persones afectades clàusules terra...govern que hi intercedeixi. A Catalunya l'associació ADICAE ha presentat un escrit a totes les entitats financeres catalanes. Demana una mediació col·lectiva extrajudicial per retirar la clàusula terra. Calcula que cadascun dels afectats per aquest producte ha perdut de mitjana 11.200 euros des de l'any 2009. A això cal afegir-hi que dissabte acabarà el termini que ha fixat el Govern espanyol per al·legar clàusules abusives en els processos ja oberts d'execucions hipotecàries.

El BBVA, juntament amb Nova Caixa Galicia i Cajamar, van presentar una petició d’aclariment al Tribunal Suprem, després que el 9 de maig sentenciés que les clàusules terra no compleixen els requisits mínims de transparència. De moment, només n’ha fet efectiva la retirada el BBVA, que calcula que deixarà d’ingressar durant el mes de juny 35 milions d’euros. Cajamar ha assegurat que també eliminarà en breu aquest tipus de clàusula. Pel que fa a Nova Caixa Galicia, encara estudia com aplicar la sentència.

Amb anterioritat a la resolució del Suprem, l’Audiència de Barcelona ja havia declarat nul·la, a l’abril, la clàusula terra que tenia la hipoteca d’una clienta de Novagalicia Banco a qui s’havia estat cobrant de més durant els darrers anys. Aquesta va ser la primera sentència que es va dictar a Barcelona contra aquestes clàusules, però a la resta de l’Estat ja se n’han produït una seixantena més, i moltes altres demandes ja han arribat també als jutjats.