La Maruxa és objectora fiscal. A l'ONG Justícia i Pau l'assessoren per fer la declaració de la renda. XEMA MOYA, col·laborador del Servei d'Informació Objecció Fiscal a la despesa militar "És un acte de desobediència civil que consisteix a desviar una part dels impostos destinats al Ministeri de Defensa a entitats de caràcter alternatiu, solidari i de pau." No vol destinar el 4,7% dels seus impostos a despesa militar. Per això, desvia una xifra simbòlica de 100 € a una ONG. Sobre el paper, es modifica la casella 752 de la declaració, se n'indica la raó i s'envia una carta al Ministeri d'Hisenda. És una iniciativa alegal, no hi ha cap legislació tributària que ho reguli i no han rebut mai multes. XEMA MOYA, col·laborador del Servei d'Informació Objecció Fiscal a la despesa militar "L'únic que pot passar és que Hisenda ens reclami els diners de l'objecció fiscal més els interessos de demora, però en cap moment pot multar-nos perquè ja hi ha una sentència en ferm com a que no." A l'oficina de desobediència econòmica impulsen una iniciativa que vol anar més enllà. ENRIC DURAN, Oficina de Desobediència Econòmica de Barcelona "Entenem que hi ha molts pressupostos amb els quals no estem d'acord. Per tant volem facilitar que la gent pugui ampliar la seva insubmissió fiscal al 25%." Proposen que els ciutadans desviïn també els impostos destinats al deute públic, la monarquia, o Església. Per si sorgeixen multes, han creat una caixa comuna de resistència i ofereixen assessorament jurídic.

Segons Xema Moya, col·laborador del Servei d’Informació d’Objecció Fiscal de Justícia i Pau, “cada dia es destinen 46 milions d’euros en despesa militar”, un 4,7% dels pressupostos. Justícia i Pau s’emmiralla en les protestes dels objectors de consciència, que es negaven a fer el servei militar. Des de l’ong asseguren que, arran del moviment dels indignats,  l’any 2011 va augmentar el nombre de persones que van optar per fer l’objecció fiscal, tal com va passar durant la Guerra del Golf; i afirmen que aquest any han rebut moltes demandes d’informació. Justícia i Pau ofereix assessorament per fer l’objecció fiscal cada dimecres, de 18 h a 21 h a les seves oficines.

Insubmissos al 29%

Una iniciativa similar, però més àmplia, és la que es planteja des de l’Oficina de Desobediència Econòmica de Barcelona. En un context de retallades en salut i educació, l’activista Enric Duran critica la manera com l’Estat reparteix els pressupostos: “només la partida del deute públic és del 23% i si n’hi sumem d’altres com la militar, la policía, la monarquia o l’església arriben al 29%”.

A través d’una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami i gràcies a la col·laboració d’unes 400 persones, han editat un manual de la desobediència econòmica i han obert diverses oficines arreu de l’Estat. Al manual es detallen diferents propostes: des de la insubmissió fiscal, opcions més a llarg termini com la insolvència, o consells per saber com actuar quan no es pot pagar una hipoteca. Per si sorgeixen multes, disposen d’un equip d’assessorament jurídic i s’ha creat una caixa comuna de resistència perquè els contribuents no hagin de pagar dues vegades. Per a la campanya de la insubmissió fiscal de l’IRPF de 2012, ofereixen assessorament els dimarts, de 17 h a 21 h, a l’oficina de Barcelona.