(ACN/Redacció) El Consell de Ministres ha posat en marxa aquest dimarts l’eliminació de la denominada “visat d’or” per a la compra d’habitatge, és a dir, l’obtenció automàtica de la residència espanyola per als ciutadans no comunitaris que inverteixin 500.000 euros o més en béns immobles.

Segons La Moncloa, en els últims 10 anys l’Estat ha concedit 10.000 autoritzacions de residència per la via dels “golden visa”. Tal com ha detallat aquest dimarts la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, la reforma reguladora permet resoldre un problema “molt específic” en zones com Catalunya, Madrid i les illes Balears.

“La compra d’habitatges lligats a la inversió i els “golden visa” suposen el 7,1 % a ciutats com Marbella i el 5,3 % a Barcelona. Són un percentatge molt significatiu dels moviments de compra el darrer any. La mesura vol donar resposta a aquestes ciutats i als habitants que busquen un habitatge com una missió impossible”, ha admès Rodríguez. “Eliminant-les pararem l’especulació amb el que per nosaltres és un dret”, ha reblat.

Collboni celebra la fi dels “golden visa”

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ha dit que la fi dels “golden visa” és una bona manera de disminuir la pressió que, assegura, hi ha en una part del mercat immobiliari a Barcelona. Collboni ho ha dit en el viatge oficial a Lisboa, on ha participat en un fòrum amb altres alcaldes. “La primera font de desigualtat a les grans ciutats és l’accés a l’habitatge i, especialment, per als fills de la classe mitjana treballadora”, ha afegit.

La PAH també ho aplaudeix

Qui també ha aplaudit que s’acabin els “golden visa” són les entitats en defensa del dret a l’habitatge. Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) han dit que és una qüestió de justícia social. “És una mesura que no tenia ni cap ni peus. A algú que té molts diners se li dona la nacionalitat quan hi ha moltes companyes que porten vivint aquí, amb una hipoteca, i que a dia d’avui no tenen la nacionalitat”, ha dit la portaveu de la PAH, Lucía Delgado.