Barcelona, juntament amb Marbella i les Balears, és on més compra d’habitatge superior al mig milió d’euros s’ha fet a canvi d’obtenir permís de residència a Espanya. Només l’any passat va suposar el 5,3 % del total de compres de pisos a la ciutat. En alguns municipis de les illes Balears s’enfila fins al 10 % i, a Marbella, al 7 %.

Des del 2013, quan van entrar en vigor els anomenats visats d’or, Espanya n’ha concedit 14.576 a inversors d’arreu del món. Segons el Govern espanyol, el 94 % s’han donat per la compra d’habitatge, tot i que també es preveu fer-ne a través d’inversions financeres de més d’un milió d’euros.

Xinesos i russos, les nacionalitats amb més “golden visa”

Les persones de nacionalitat xinesa són les que més s’han beneficiat dels visats d’or espanyols, seguides dels russos, els britànics, en quarta posició els nord-americans i, en cinquena, els ucraïnesos. Per darrere d’aquests hi ha els qui provenen d’Iran, Veneçuela i Mèxic.

Poc impacte en el mercat immobiliari, més diferències entre migrants

La mesura, que ara l’executiu central ha decidit posar-hi fi, no ha afectat significativament el mercat immobiliari segons els estudis publicats, si bé és cert que gairebé no s’han fet públiques pràcticament dades sobre aquests visats, com ha denunciat l’organització International Transparency.

L’impacte econòmic dels ‘golden visa’ és residual, el que afecta més el mercat immobiliari són els fons d’inversió”
Carlos Delclós, sociòleg d’IGOP-UAB

“L‘impacte econòmic és bastant residual, i en tot cas, si en té, el que fa és prevenir que baixi el preu de l’habitatge i el manté artificialment alt”, apunta Carlos Delclòs, sociòleg de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB. Subratlla que, en canvi, que els qui tenen un impacte més important en el mercat immobiliari són els propietaris corporatius o fons d’inversió. D’altra banda, alerta que pagar 500.000 euros per un habitatge per obtenir el permís de residència pot fer augmentar el preu d’habitatges fins a aquesta xifra, i “converteix la diferència en un impost a les estrangeria”.

Delclòs considera que la visa d’or “és una mesura classista que estratifica més encara la població migrada”, assegura el sociòleg, que recorda que precisament ara s’està impulsant la ILP Regularización Ya, que reclama regularitzar prop de mig milió de persones migrades sense drets reconeguts que fa anys que resideixen i treballen a Espanya.