Gairebé set de cada 10 comerços de Barcelona s'oposen frontalment a la liberalització d'horaris comercials. I la xifra augmenta fins al 85% si s'exclouen els sectors que ja poden obrir en festius, com algunes botigues d'alimentació. Sigui com sigui, la majoria creu que la mesura els farà augmentar els costos laborals, els perjudicarà en la conciliació de la vida familiar i, a més, no els ajudarà a augmentar les vendes. El sector es reafirma en la idea que el decret aprovat pel govern central comportarà la precarització de les condicions laborals dels empleats i la desaparició de molts comerços, sobretot els més allunyats del centre urbà. VICENÇ GASCA, president de la Fundació Barcelona Comerç "Això portaria el tancament de molts comerços, es desertitzaria comercialment molta part de la ciutat, perdria cohesió social i guanyaria en inseguretat." Sobre l'augment de l'IVA el gremi intentarà assumir la pujada del 18 al 21%, però admet que per a l'augment de 13 punts, del 8 al 21%, no tindrà més remei que repercutir-lo en el preu final. "En aquests serveis s'haurà d'incrementar perquè no es podrà absorbir pel comerciant. El que passa en règim normal intentarem al màxim absorbir aquests preus encara que en el balanç d'explotació es notarà." Tot i que ahir el govern català ja va iniciar els tràmits per recórrer el decret al Tribunal Constitucional, aquesta tarda els representants de la Fundació Barcelona Comerç es reuniran amb el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena. Li volen traslladar aquesta mateixa demanda amb l'esperança que el govern català mantingui les competències que té en aquest àmbit.

D’una banda, el 50,1% dels enquestats opinen que el canvi tindrà un alt impacte en els costos laborals i un 58,7% creu que afectarà la conciliació de la vida familiar i laboral. De l’altra, el 43,4% dels comerciants preveuen augmentar les vendes si obren els diumenges i festius.

Passa el cursor per sobre dels gràfics per veure les dades al detall.

Els comerços que no són partidaris de canviar els horaris també estan preocupats per la competència que els farien aquells que sí que s’afegirien a la mesura. Concretament, un 45% dels enquestats consideren que els repercutiria negativament en les vendes. Per això, el 62,5% defensa que la liberalització d’horaris afectarà tots el comerços de la mateixa manera.

L’oposició al canvi d’horaris varia segons el sector. Els comerços d’oci i alimentació són els que estan més a favor de la mesura, amb un 42,5% i 47,3% de suport respectivament. També varia en funció de la localització de l’establiment. Les botigues del centre de la ciutat veuen amb més bons ulls la liberalització que els comerciants dels barris perifèrics.

Aquestes dades es desprenen de l’estudi realitzat per ESADE i la Fundació Barcelona Comerç. El sondeig es fa trimestralment a 500 establiments dels eixos comercials principals. Les enquestes amb què s’han obtingut aquests resultats es van realitzar dos dies abans que el Ministeri d’Economia anunciés la liberalització d’horaris.