Als carrers es respira Nadal i la campanya ha començat amb bon peu per al sector comercial. El centre s'ha convertit aquest vespre en un autèntic formiguer de gent. La presència de públic al carrer s'ha traduït en vendes a les botigues. ALEX STANDLEY, dependent "Hay momentos que se llena bastante de gente y van comprando, otras personas solo entran para echar un vistazo y mirar lo que compraran más adelante." "Hi ha molta gent, amb les llums de Nadal, desperta l'esperit de Nadal, de compres i consum." "Donar un tomb per aquí, veure les coses, com estan les llums i tot això." La d'avui ha estat jornada d'activitat intensa per als botiguers. Aquesta imatge del Portal de l'Àngel ple a vessar ha estat una constant durant tot el dia. De fet des de primera hora molts barcelonins han aprofitat el primer festiu de la campanya de Nadal. L'efecte del Black Friday també ha beneficiat el primer diumenge de la campanya de Nadal. Molts han aprofitat que les ofertes especials pensades per al "divendres negre" s'han allargat fins avui. I a les botigues obertes s'hi ha sumat també un altre clàssic, la fira d'artesania. MIRCO RAJER, firaire "La gente está muy interesada en comprar cosas, ya temprano por la mañana hemos tenido bastante gente. Esto lo facilita también el tiempo, hace calor y la gente tiene ganas de salir de casa." "Ja es comença a notar que és Nadal" A partir d'ara els comerços obriran tots els dies fins a la nit de Nadal. Malgrat la marató de feina que els espera, els comerciants encaren les festes amb optimisme i confien que les vendes augmentin entre un 2 i un 4 % respecte de l'any passat. En aquestes dates el sector fa el 25% de la caixa de tot l'any.

Força afluència de gent tot el dia als eixos comercials del centre la ciutat. Molts encara no compren, però n’hi ha que sí. D’altres prefereixen només informar-se dels productes i els preus per a possibles regals durant les festes. La Confederació de Comerç de Catalunya confia a vendre entre un 2 i un 4 % més que l’any passat i que la despesa total durant la campanya de Nadal serà d’uns 680 euros per llar de mitjana, una de les xifres més altes d’Europa. Segons el president de la CCC, Miquel Àngel Fraile, el fet que, en aquest 2015, els pagaments amb targeta de crèdit hagin augmentat més d’un 7 % apunta a un “canvi de cicle”.

Per aprofitar aquesta oportunitat, el sector del comerç no descansa aquests dies i té autoritzada l’obertura dels quatre festius (6, 8, 13 i 20) que hi ha fins al 24 de desembre. També podran obrir el 3 i el 10 de gener. Comptant aquest diumenge, la campanya comercial del Nadal que de fet ha començat avui –després del Black Friday de divendres– concentra la meitat dels 10 festius anuals d’obertura autoritzada que preveu la Llei catalana d’horaris comercials. La Generalitat en fixa vuit i cada municipi n’afegeix dos més. A més, els ajuntaments poden modificar dos dels fixats per la Generalitat.

Això és el que va fer l’any passat l’Ajuntament de Barcelona, que va renunciar a algun festiu comercial d’aquesta campanya per permetre que els comerços obrissin coincidint amb grans esdeveniments amb turistes a la ciutat, com ara el saló Alimentaria. L’experiència no va sortir bé i enguany el calendari s’ha fixat tenint més en compte la demanda interna. Com diu el president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, els festius fora d’aquesta campanya de Nadal i Reis “no són un bon dia”. Aquest diumenge, segons han explicat els comerciants consultats, sí que ho ha estat.