festius oberts 2024 botigues obertes diumenges barcelona

(Europa Press/Redacció) Els comerciants de Barcelona demanen al pròxim govern que surti de les eleccions municipals del 28 de maig “diàleg efectiu i real” i planificar la mobilitat de manera ordenada perquè no afecti l’activitat econòmica. Les associacions Barcelona Comerç i Barcelona Oberta, consultades per Europa Press, han coincidit a apostar per la col·laboració publicoprivada, “una bona eina”, i mantenir una relació constant amb l’Administració per preservar el comerç, a més d’una promoció continuada.

Barcelona Comerç considera que ha estat “un mandat desigual”

El president de Barcelona Comerç, Pròsper Puig, ha assegurat que l’actuació municipal en aquest mandat ha estat desigual: “Decisions i actuacions que han funcionat en alguns eixos no ho han fet en d’altres, i viceversa”, per la qual cosa considera que cal aplicar “cirurgia fina“.

Puig aposta per la mobilitat més sostenible, però no es pot “fer fora el vehicle privat sense abans crear els recursos” que assegurin que es podrà continuar arribant a la ciutat o moure-s’hi, sense que afecti l’activitat econòmica. “Barcelona té un sistema de mobilitat complicat i cada vegada ho serà més; per tant, la gent no es desplaçarà de barri en barri per comprar”, diu Puig. En aquest sentit adverteix que el comerç cèntric pot perdre atractiu perquè creu que només dependrà del turisme.

A més, ha reclamat més agilitat administrativa i regular les àrees comercials de les estacions de Sants i la Sagrera igual que les de l’aeroport de Barcelona, amb accés restringit als viatgers: ha dit que a Barcelona hi ha moltíssim comerç.

Barcelona Oberta diu que han trobat a faltar diàleg en l’urbanisme

Barcelona Oberta ha afirmat que ha trobat a faltar suport i diàleg en altres àrees clau per al comerç com pot ser l’urbanisme. “La nostra entitat sempre ha estat disposada a parlar des de la col·laboració publicoprivada i, en molts casos, ens ha faltat tenir aquesta oportunitat”. No obstant això, ha destacat el “diàleg productiu” respecte a l’àrea de promoció econòmica i seguretat, que ha desembocat en una millor col·laboració publico-privada, ha dit textualment.

L’associació considera que el comerç “s’està recuperant bastant bé de la pandèmia”, menys Ciutat Vella, on creu que s’han instal·lat comerços amb poc valor afegit que resten atractiu a la zona. Per això ha demanat un pla estratègic integral que reverteixi aquesta situació.

Horaris comercials

Respecte a l’ampliació dels horaris perquè els comerços puguin obrir diumenges i festius de 12 a 20 hores —entre el 15 de maig i el 15 de setembre— a les zones turístiques de la ciutat, el president de Barcelona Comerç ha demanat a l’Ajuntament més indicadors per poder valorar els resultats. Segons Puig, cal analitzar qui beneficia aquesta mesura, “si el comerç local o només les grans marques”.

Per la seva banda, Barcelona Oberta ha apostat per mantenir l’acord aquest any perquè considera que la ciutat necessita “uns horaris a l’altura”, amb obertura des de la primavera fins a la tardor: “No té cap sentit que les botigues estiguin tancades per Setmana Santa”.

Sobre el Pla d’usos de l’Eixample, que limita l’obertura de nous restaurants, bars, petits supermercats i discoteques al districte, Barcelona Comerç ha destacat que el pla permet combinar botigues i oci, i el considera “una bona eina per posar fi al monocultiu”. En canvi, Barcelona Oberta no hi està d’acord i espera que es revisi d’aquí a un any.