Una de les grans preocupacions a l’hora de buscar feina és com fer un bon currículum. La periodista Maria Cinta Méndez dona alguns consells, amb Gina Aran, professora de la UOC i consultora de Recursos Humans d’Inginium.

Sis segons. Això és el què triguen els rastrejadors, segons Aran, a formar-se “una primera opinió” quan reben un currículum. Per això, doncs, és tan important que aquesta primera impressió sigui el més positiva possible.

Les dades clau

Quines són les dades en què es fixen els reclutadors en aquesta primera ullada? Segons la Gina, el primer que miren és “la foto, el nom i la primera experiència professional”. Per això, l’experta recomana que hi posem “la més recent o la que tingui més a veure amb el càrrec que volem desenvolupar“. Després, es fixen en la formació i, “si el currículum té dues pàgines, anem a mirar els idiomes“.

Les competències i les habilitats

És molt important que afegim les competències i les habilitats que tenim que encaixen amb el lloc de treball, l’equip i l’empresa“, ha explicat la Gina Aran, perquè “no es busca només una persona que encaixi en un lloc“, sinó que ho ha de fer també en “l’equip“. Per tant, l’experta en recursos humans recomana informar-se prèviament de “la cultura que hi ha a l’empresa i com s’hi treballa”, la qual cosa podem fer buscant a les xarxes socials “persones que hi treballin” i veure “què hi publiquen“.

Les xarxes socials

Les xarxes socials són molt importants perquè és on hem de construir la nostra marca personal. Sobretot, Linkedin, que és “la xarxa professional per excel·lència“, però també cal tenir en compte que el primer que fa un responsable de recursos humans és buscar-nos a Google. Així és que la recomanació és anticipar-se per comprovar què hi trobaran.

Un currículum per cada feina

No cal dir-ho tot en un currículum“, adverteix Aran, sinó que recomana posar-hi “allò que ens permeti vincular-nos amb el lloc de feina al que ens estem presentant“. Per tant, això vol dir que “per cada lloc haurem d’adaptar el nostre currículum i destacar-hi molt més les experiències que tenen a veure amb el lloc al qual aspirem“.

Els errors més comuns

La Gina Aran aconsella fer servir una “estructura esquemàtica, amb guions, amb punts o amb vinyetes” i explicar les “fites aconseguides” en cadascuna de les nostres experiències professionals. A més, diu, “no cal posar on hem fet els estudis de l’ESO o de batxillerat“, si en tenim de superiors, ni l’adreça o el carnet de conduir. Mentre que, en canvi, sí que és recomanable tenir una adreça de correu electrònic presentable i un web o un blog professional.

El repte del videocurrículum

Per acabar, l’experta en recursos humans i professora de la UOC anima tothom que busqui feina a “atrevir-se” a fer un videocurrículum. “Cal tenir habilitats de comunicació i saber mirar a càmera”, admet la Gina, però subratlla que és una tendència a l’alça i que cada cop és més valorada per part dels reclutadors. Això sí, “ha de ser molt breu“, amb prou feines d’alguns segons, i cal tenir en compte que és només un “complement” al currículum tradicional i a les xarxes socials.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a