(ACN/redacció) “No concebo sota cap concepte ni en cap hipòtesi que el president Sánchez falti a la seva paraula —i al compromís firmat— sobre la llei d’habitatge”, ha advertit aquest dimarts l’alcaldessa, Ada Colau, des de Madrid, i davant dels entrebancs que està patint la tramitació de la llei i el possible retard en el calendari fins a l’aprovació definitiva. Colau s’ha reunit a la capital de l’estat amb la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz.

“[Sánchez] no pot fallar a la gent en una situació de crisi en què el tema de l’habitatge és cabdal”, ha afirmat Colau, que s’ha mostrat “espantada” davant de la finalització del termini de moratòria dels desnonamentsprevista per al 9 d’agost— i el decret d’emergència. Per això ha aprofitat per llançar un “crit d’alarma” perquè no s’arribi a una tornada a la normalitat “sense una llei d’habitatge, amb uns pressupostos dignes i una regulació dels lloguers”.

Igual que Colau, la ministra Díaz també ha reconegut la necessitat d’accelerar la tramitació de la nova llei. “Es tracta d’un problema central per a milions de persones en aquest país i un govern progressista ha d’estar a l’altura“, ha reconegut. “Hi haurà acord per a la llei d’habitatge. És absolutament central i ningú entendria que no ho aconseguíssim”, ha afirmat la titular de Treball i Economia Social i una de les líders d’Unides Podem a l’Estat, un cop Pablo Iglesias s’ha retirat de la política.

“Convençuda” de la pròrroga dels ERTO

La també vicepresidenta tercera del Govern espanyol s’ha mostrat “convençuda que arribarem a un acord” per prorrogar els ERTO fins al 30 de setembre, perquè “ha estat l’eina més eficaç que hem tingut per afrontar aquesta crisi de malson”. Díaz ha recordat que Catalunya ha estat la comunitat autònoma que més ha utilitzat els ERTO, amb una inversió de 2.880 M € durant la pandèmia, que sumats a les prestacions públiques “ens donen una xifra de més de 5.000 M €”.

Els indults, el pas cap a “una nova etapa”?

“Veient les declaracions de Sánchez estic contenta que el PSOE es mogui d’una vegada i vagi cap als indults dels líders del procés”, ha afirmat Colau, en relació amb les declaracions d’aquest mateix dimarts del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. “Es tracta d’una segona oportunitat, no només humanitària, i un pas previ necessari per a la represa de la mesa de diàleg”, ha afegit l’alcaldessa de Barcelona.

La ministra Díaz s’hi ha afegit per dir que “cal normalitzar les relacions amb Catalunya i passar a una nova època de diàleg”. Per la vicepresidenta tercera “cal fer política en majúscules amb unes institucions que serveixin per unir i no per dividir”, ha conclòs.