Tota l’oposició ha criticat la reforma de les regles del joc de la negociació col·lectiva que havia aprovat el Govern espanyol. Uns perquè consideren que retalla massa drets dels treballadors i els altres, perquè diuen que la reforma és insuficient i no respon a les necessitats del mercat laboral espanyol. Pel Partit Popular, la reforma de la negociació col·lectiva és un tràmit insuficient, aprovada en temps de descompte i de forma precària. La portaveu del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que aquest decret-llei “és un pèssim producte elaborat pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero” i que no soluciona “el problema” de la negociació col·lectiva al nostre país.

Des del govern, en canvi, sostenen que crearà llocs de treball gràcies a l’augment de la flexibilitat a les empreses. El president Zapatero ha assegurat que es tracta d'”un pas endavant, una reforma més”. El ministre d’Ocupació, Valeriano Gómez, ha subratllat que la flexibilitat laboral dins de les empreses haurà de ser negociada, perquè el diàleg amb els treballadors sempre serà millor que la imposició unilateral per part de l’empresa.

Darrera oportunitat de diàleg

Fa unes setmanes, les converses entre patronal i sindicats per a la reforma de la negociació col·lectiva van fracassar. La pilota va anar a parar a la teulada del Govern espanyol, que ha hagut d’aprovar el text per decret, atès que els organismes econòmics europeus continuen reclamant reformes profundes i urgents en el sistema econòmic i laboral espanyol.

Finalment, la reforma de les relacions entre treballadors i empresa tira endavant. El decret ja en vigor també s’ha tramitat al Congrés dels Diputats com a projecte de llei perquè, en les properes setmanes, els grups parlamentaris hi puguin introduir esmenes.