Ja és oficial. La GSMA, responsable de l’organització del Mobile World Congress 2020, ha acordat la cancel·lació del Mobile 2020 a Barcelona, la cita tecnològica més important del món. Segons ha pogut confirmar betevé, aquest dijous a les 10.30 h està prevista una compareixença a Fira Barcelona per explicar els detalls de la decisió. Hi compareixeran John Hoffman, la delegada del govern Teresa Cunillera, representants de la Generalitat, les alcaldesses Ada Colau i Núria Marín i el president de Fira de Barcelona, Pau Relat.
Ja fa dies que la continuïtat del MWC estava en dubte, però finalment la decisió s’ha pres en una reunió d’urgència del consell general, convocada davant el reguitzell continu d’empreses que han renunciat a assistir-hi. La suspensió del MWC obre interrogants nous com quin serà l’impacte econòmic i les possibles indemnitzacions.
En un comunicat, els responsables de la GSMA afirmen que “la preocupació global pel brot del coronavirus, fan que sigui impossible celebrar l’esdeveniment”. A la nota afirmen que “seguiran treballant per al Mobile World Congress 2021 i en les edicions futures”. D’aquesta manera s’ha volgut deixar ben clar que el Mobile quedava definitivament anul·lat i que no es podrà ajornar.
Tot s’ha decidit al llarg d’una videoconferència en la qual han participat els 26 membres del consell de la GSMA, entre ells els principals operadors de telefonia del món. Inicialment els responsables del congrés volien abordar la qüestió en una reunió ordinària programada per a aquest divendres. Però el degoteig incessant d’empreses que declinaven participar-hi —que superen la vintena— ha precipitat la cancel·lació.
Abans de l’anunci de suspensió del certamen, aquest mateix dimecres, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia fet una nova crida a la calma i havia reiterat que la ciutat està preparada per acollir el congrés amb seguretat. Però finalment Barcelona s’acomiada del MWC 2020.
Es podran reclamar indemnitzacions?
Amb la decisió presa, en les properes hores i dies s’haurà de veure quin és l’impacte econòmic de cancel·lar un esdeveniment que s’estima que hauria deixat prop de 500 milions d’euros a Barcelona. Un dels principals maldecaps serà determinar qui n’ha d’assumir el cost i el paper que hi tindran l’organització, els exhibidors i les asseguradores.
En aquest sentit, un factor clau per determinar responsabilitats serà si finalment l’Organització Mundial de la Salut declara l’epidèmia global, cosa que, de moment, no ha fet.