Fent i desfent maletes i de casa en casa. És l'estil de viatge dels qui decideixen utilitzar el Couchsurfing. La plataforma posa en contacte viatgers amb persones que volen acollir-los a casa sense gastar diners. AVIV NAGARY I MAOR NATIVE, usuaris de Couchsurfing d'Israel "Vam reservar un hotel ahir i ho hem cancel·lat perquè volíem passar la nit a casa d'en Jan. Crec que està molt bé, fins i tot més que un hotel." En Jan, que està acostumat a tenir companyia a casa, ja ha allotjat més de 50 persones mitjançant Couchsurfing. JAN SERRA, usuari de Couchsurfing "Abans que ells vinguin parles i veus quin tipus de gent és. No ets un hotel, pots triar. Parlo per saber quin estil de gent és i què volen fer." ÒSCAR CASANOVAS, professor de dret i política turística del Campus CETT-UB "Avui en dia és una mica el que el turista està buscant més enllà del tradicional, més enllà del producte o el servei està buscant l'experiència." Una alternativa al Couchsurfing és la pàgina web Nightswapping. Ofereix la possibilitat de fer intercanvis de nits sense cap contraprestació econòmica. JOAN BOÉ, usuari de Nightswapping "Una persona pot venir aquí procedent d'Irlanda i nosaltres, per exemple, ens en podem anar a França." En Joan i la Montserrat han decidit provar l'experiència. La Perla és la primera persona a qui acullen. PERLA NAVA, usuària de Nightswapping de Mèxic "Están ellos en la casa, me da seguridad, me orientaron sobre la ciudad, me ha gustado." La necessitat de legislar sobre aquest tipus de turisme està en ple debat. La Generalitat ha posat fil a l'agulla per legalitzar el lloguer d'habitacions en domicilis particulars. Ara bé, en els casos on no hi ha intercanvi monetari, la legislació no pot arribar. "Quan el servei que s'ofereix no comporta prestació econòmica no entenc que hi hagi competència deslleial i no cal posar normes, que d'altra banda difícilment es compliran." Segons els experts, el model que potencien webs com Couchsurfing o Nightswapping permet distribuir més uniformement l'impacte del turisme a la ciutat i reduir la pressió que reben els barris amb més afluència de visitants.

El web Couchsurfing és un dels que més adeptes té a la ciutat, tant de turistes que l’usen per trobar allotjament a Barcelona com d’amfitrions que s’ofereixen per acollir-los. Tal com el seu nom indica, es tracta de viatjar dormint de sofà en sofà en cases de desconeguts. “Vam reservar un hotel ahir i ho hem cancel·lat perquè volíem passar la nit a casa d’en Jan. Crec que està molt bé, fins i tot més que un hotel”, explica Maor Native, una turista d’Israel que passarà una nit en una de les habitacions d’en Jan Serra a Barcelona. Ell ja ha acollit més de 50 persones utilitzant aquesta web i ens explica que mai no ha tingut males experiències: “Abans que vinguin els hostes parles i veus quin tipus de gent és per poder triar. Hi parlo per saber quin estil de gent és i què volen fer.”

Una altra de les webs que ofereixen la possibilitat d’allotjar-se de franc és Nightswapping, tot i que a Barcelona encara té molt pocs usuaris. La web ofereix la possibilitat de fer intercanvis de nits sense cap contraprestació econòmica. “Una persona pot venir aquí procedent d’Irlanda i nosaltres, per exemple, ens en podem anar a França”, explica en Joan Boé, que, juntament amb la seva dona, han començat a oferir a través d’aquest portal una de les habitacions de casa seva. Segons Òscar Casanovas, professor de dret i política turística del Campus CETT-UB, aquesta nova forma de viatjar trenca amb el model tradicional de turisme establert fins ara: “Avui en dia és una mica el que el turista està buscant més enllà del tradicional, més enllà del producte o el servei està buscant l’experiència.”

La necessitat de legislar sobre aquest tipus de turisme està en ple debat. La Generalitat ha posat fil a l’agulla per legalitzar el lloguer d’habitacions en domicilis particulars. Ara bé, en els casos on no hi ha intercanvi monetari, la legislació no hi pot arribar. “Quan el servei que s’ofereix no comporta prestació econòmica no entenc que hi hagi competència deslleial i no cal posar normes, que d’altra banda difícilment es compliran”, explica Casanovas. Segons ell, el model que potencien webs com Couchsurfing o Nightswapping pot servir per distribuir més uniformement l’impacte del turisme a la ciutat i reduir la pressió que reben els barris amb més afluència de visitants.