Gas Natural, Endesa, Caixabank, Habitat o Abertis són només algunes de les 40 empreses amb més guanys dels Països Catalans, i totes van fer fora treballadors malgrat acumular milions de beneficis en plena crisi econòmica. Ho denuncia l’edició de 2012 de l”Anuari Mèdia.cat’ sobre els silencis mediàtics que s’ha presentat aquest dijous a Barcelona.

Malgrat l’auge de les seccions d’economia i l’àmplia cobertura dels mitjans de comunicació als temes relacionats amb la crisi, els acomiadaments en empreses amb beneficis va ser un dels temes silenciats pels mitjans durant el 2012, segons el criteri de la junta del Grup de Periodistes Ramon Barnils. En total, 40 empreses dels Països Catalans van acumular més de 10.000 milions d’euros el 2010 (últim any del qual hi ha dades), en plena crisi econòmica, i algunes han aprovat expedients de regulació d’ocupació durant el 2012.

Una quarantena d’empreses dels Països Catalans van tenir beneficis milionaris però, tot i això, la meitat estan en procés o han anunciat un expedient de regulació d’ocupació sobre la plantilla en els darrers dos anys, afavorits per la reforma laboral aprovada pel Partit Popular, que facilita els acomiadaments i les rebaixes salarials als treballadors.

L’elèctrica Endesa, que va obtenir 1.538 milions de beneficis només el 2010, tenia en marxa aquell any diversos ERO en empreses del grup i 800 empleats van haver de deixar la companyia aquell any, una xifra que va augmentar després. També el grup Agbar, amb 441 milions de beneficis el 2010, va acomiadar l’any 2011 194 treballadors. Abertis se suma a aquesta llista amb un ERO encara per resoldre de 400 llocs de treball a Acesa, Inicat i Aucat i la valenciana Aumar, sis de les set concessionàries d’autopistes. Abertis va obtenir el 2010 beneficis per valor de 725 milions. Altres empreses que han fet fora empleats malgrat tenir beneficis són Gas Natural Fenosa, Damm, Cobega, CatalunyaCaixa, Unim, Sanofi Aventis o Nestlé, entre d’altres.