El parc públic d’habitatge de Barcelona sumarà els propers mesos 277 habitatges industrialitzats nous i, d’aquests, més de 230 es construiran amb fusta. Es tracta de sis promocions de lloguer públic, cinc de les quals han optat per la fusta. Les obres han començat aquesta setmana, a Sant Martí i Sant Andreu.

Tot i tractar-se d’un futur edifici de fusta, en l’arrencada de la construcció del bloc del carrer de Binèfar, aquest dimarts s’hi ha posat de manera simbòlica la primera pedra. Hi aniran 24 pisos, mentre que al carrer de Pallars, l’immoble tindrà 42 habitatges, i al carrer de Dolores Iturbe en sumaran 40 més. A Sant Andreu, hi haurà dues promocions situades a les antigues casernes, de 70 i 56 pisos, i finalment al carrer del Marroc s’hi farà l’únic edifici de formigó, amb 45 habitatges.

edifici fusta binefar
edifici fusta binefar

Aquestes futures promocions d’habitatge públic se sumen a les que funcionen en règim cooperatiu, com La Borda, premiada internacionalment, La Xarxaire (que es va enllestir abans de l’estiu), Cirerers (l’edifici de fusta més alt d’Espanya) i La Balma. Més endavant es preveu aixecar edificis de fusta públics i cooperatius a L’Illa Glòries, a més d’altres 11 projectes nous que es troben en redacció. S’espera que en total sumin 673 habitatges d’aquest tipus a la ciutat.

Els avantatges de construir amb fusta

S’ha optat per la fusta pel seu baix impacte ambiental, que ja l’Ajuntament va fer una licitació de projecte i obra amb la voluntat d’escurçar terminis i reduir l’impacte de les construccions. L’edifici reduirà la demanda d’energia amb més aïllament de la façana i ventilació natural creuada, a més de cobertes verdes per mitigar l’efecte calor. Tindrà plaques fotovoltaiques i reaprofitarà les aigües grises.

La construcció industrialitzada és un sistema d’edificació en el qual els components estructurals es fabriquen en un taller, es transporten a la ubicació final i allà es munten. Això permet agilitzar i automatitzar processos de disseny i producció. És un sistema incipient a casa nostra, però molt estès als països del nord d’Europa. 

Comparteix a: