És una floristeria però els clients, majoritàriament turistes, presten molt poca atenció a les plantes. Fan cua per comprar un iman de record. Els "souvenirs" són una font important d'ingressos per als floristes però la normativa només els deixa tenir flors, plantes i llavors. Fins ara s'ha aplicat una moratòria mentre l'Ajuntament i els paradistes hi buscaven una solució. El consistori va proposar als paradistes la creació d'una línia de productes de record més exclusius i sota una mateixa. El disseny d'aquests productes s'havien d'inspirar en aquests dibuixos fets pels alumnes de l'escola la Massana. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "És una millora per a la Rambla, aposta per la qualitat, pel col·lectiu de les floristes, perquè a banda de vendre flor i planta podran vendre un producte exclusiu que ajudarà a difondre la seva ubicació." Però moltes de les floristeries de la Rambla no veuen amb bons ulls la gamma de productes que proposa l'Ajuntament perquè, diuen, són massa cars. Fa pocs dies, les negociacions entre les dues parts es van trencar i avui moltes parades ja han rebut la notificació que els insta a deixar de vendre productes de record. JOSÉ MOYA, president de les Floristes de la Rambla "El que hi ha a la Rambla és només turisme, turisme i turisme. El que volem és que ens deixin un espai del 20% per poder posar els productes de l'Escola Massana i els d'ara i que sigui el client que decideixi quins productes tenen més èxit." Però no tots els floristes ho veuen igual. CAROLINA PALLÈS, florista de la Rambla "Les parades només han de vendre flors, plantes, res de 'souvenirs'. Qui no pugui sobreviure així, que plegui." Una tesi que també sostenen els Amics de la Rambla, que aquesta tarda, en un comunicat, han considerat inacceptable que les floristeries venguin altres productes que no siguin flors.

Fins avui les parades de flors quedaven al marge del Pla d’inspecció de la Rambla, un pla que es va començar a aplicar a finals de 2012 per vigilar l’espai que ocupen les parades i també el que s’hi ven. La moratòria a les parades de flors tenia una explicació. Des de fa un any i mig els comerciants i el districte de Ciutat Vella estaven negociant una alternativa als imants de nevera i els braçals, productes que, segons la normativa vigent, no es poden vendre en parades que només tenen llicència per comerciar amb flors i plantes. El consistori va proposar als paradistes la creació d’una línia de productes de record exclusius amb la marca Rambla de les Flors de Barcelona. Es tractava de fabricar bosses, pins o mocadors de seda agrupats sota una mateixa marca que s’adaptés als dissenys dels alumnes de l’Escola Massana que ara decoren la part del darrere de les parades.

Els floristes reclamen revisar l’ordenança

L’opció mai no va acabar de convèncer ni els floristes que ara venen “souvenirs” ni als que sempre s’hi han negat, com és el cas de la floristeria Carolina i de Flors Maria, que defensen que a les floristeries s’hi ha de vendre només flors. Hi ha altres parades com, Moya Floristeries, que demanen poder compatibilitzar els dos tipus de productes. “No estem en contra de vendre els nous productes que proposa el consistori però que ens deixin tenir un espai, un 20% de la parada, destinat als imants perquè és el que fa viables els negocis”. Segons José Moya, “l’únic que demanem és que es canviï una ordenança que és de 1967 i s’adapti als nous temps”.

Negociacions trencades

Tot i les discrepàncies les negociacions van continuar i, segons fonts del districte de Ciutat Vella, ja s’estava acabant de definir l’aspecte futur de les parades “que s’havien de reformar a cost zero per als paradistes”. Segons les mateixes fonts els paradistes van decidir “sorprenentment” no assistir a la reunió de la setmana passada i les negociacions es van donar per trencades. Des del consistori això s’ha interpretat com un punt d’inflexió que precipitarà l’inici de les inspeccions. “L’últim any i mig ja sabien que havien de retirar aquests productes. Els hem donat temps per acabar amb els estocs”. El 15 d’octubre és el límit fixat per retirar tots els records. Qui no ho faci podrà ser sancionat.

Els paradistes expliquen una versió diferent. José Moya assegura que no s’han trencat les negociacions però que s’han deixat en espera de saber si els permeten continuar venent els antics “souvenirs”. “No entenem que es vulguin invertir 100.000 euros en la reforma d’unes parades que, si deixen de vendre aquests productes, ja no seran viables econòmicament i hauran de tancar”.