Aquest any els llums de Nadal s’apagaran una hora abans. Segons ha pogut saber betevé, la retallada en la il·luminació nadalenca és fruit d’un acord entre l’Ajuntament de Barcelona, els comerciants i els restauradors. D’aquesta manera, els llums s’encendran a les 17.30 h i s’apagaran a les 22 h, i no a les 23 h com passava en anys anteriors. Pel que fa als caps de setmana, l’horari s’avançarà també una hora, fins a les 23 h.

Les nits especials (les del 31 de desembre i el 5 de gener), els llums estaran encesos fins a la 1 h. En total, segons ha explicat l’Ajuntament a través d’un comunicat, la mesura permetrà estalviar energia durant 42 hores, corresponents a la reducció dels horaris d’encesa. Si l’any passat els llums de Nadal van estar encesos 259 hores, aquest 2022 ho estaran 217 hores. Tot plegat, s’ha decidit per estalviar electricitat en el context de la crisi energètica per la guerra a Ucraïna.

Un gest de “responsabilitat” dels comerciants

La retallada l’han acordat les principals entitats de comerciants de la ciutat, com Barcelona Oberta i la Fundació Barcelona Comerç, juntament amb el Gremi de Restauració de Barcelona i el consistori. Tots destaquen que la mesura és un exercici de responsabilitat davant el context actual de crisi energètica i climàtica.

“No podem il·luminar els carrers de Nadal com si no passés res”, admet Núria Paricio, de Barcelona Oberta. Tot i que el cost de la il·luminació “és molt petit” perquè la majoria dels llums són LED i tenen un consum baix, els comerciants creuen que els gestos són importants. “No és tant un tema d’estalvi, sinó de responsabilitat”.

Aquest agost ja va entrar en vigor un decret del Govern espanyol amb mesures d’estalvi energètic adreçades als comerços, com l’obligació de tancar els llums dels aparadors a les 22 h o limitar la temperatura de la calefacció a 19 graus i l’aire condicionat a 27, entre d’altres. Fonts del govern municipal han assegurat aquest dimarts que estan pendents de l’aprovació per part del govern central d’un decret que reguli, entre d’altres, la il·luminació nadalenca.

L’Ajuntament finançarà el 75 % de l’enllumenat de Nadal

Aquest any, l’Ajuntament de Barcelona incrementa en 50.000 euros el pressupost per a l’enllumenat de Nadal per ajudar els eixos comercials. El consistori, de fet, finançarà el 75 % del cost, com ja ha fet en anys anteriors. Aquesta partida ajudarà a compensar l’increment dels preus de la instal·lació dels llums. Segons la Fundació Barcelona Comerç, el preu ha pujat entre un 20 i un 25 %. “Era imprescindible que l’Ajuntament ens ajudés perquè si no no hauríem pogut il·luminar”, admet Pròsper Puig, vicepresident de l’entitat. L’augment del pressupost públic per a aquesta partida també es justifica perquè aquest any més carrers se sumen a la il·luminació nadalenca.