oficina startup

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que aportarà 10 milions d’euros al fons d’inversió publicoprivat Deep Tech per invertir en els propers anys en empreses innovadores que tinguin un vessant científic. El consistori espera que les inversions d’aquest fons suposin un impacte per a la ciutat de 235 milions d’euros i 40.000 llocs de treball en els pròxims 10 anys. L’Ajuntament espera que aquest instrument disposi de 20 milions més d’inversió inicial —fent un total de 30 milions— gràcies a les aportacions d’agents privats. Les empreses en les quals es vol invertir hauran de ser de nova creació i que basin el seu producte en una descoberta científica o una innovació tecnològica disruptiva.

Segons l’Ajuntament, alguns descobriments científics poden trigar molts anys a tenir una aplicació directa i útil en algun àmbit i, per tant, els projectes empresarials basats en aquests descobriments també poden trigar a ser atractius per als inversors tradicionals, que volen retorns més segurs.

Per això, la intenció d’aquest nou fons Deep Tech és ajudar a superar aquest obstacle. L’Ajuntament s’ha proposat que aquest fons aposti per companyies que posin el seu horitzó precisament en la tasca d’obtenir alguna aplicació productiva a partir d’un coneixement científic o una innovació tecnològica disruptiva.

Aquest instrument financer comptarà, d’entrada, amb els 10 milions d’euros posats directament pel govern municipal i amb uns altres 20 que s’espera que posin inversors privats.

Fons Deep Tech Barcelona

Les empreses que rebran aquestes ajudes, les anomenades “start-ups deep tech”, apliquen tècniques com les dades massives, la intel·ligència artificial o l’aprenentatge automàtic per trobar solucions innovadores: des d’emprar intel·ligència artificial per prevenir ciberatacs o l’ús de bases de dades massives per millorar els diagnòstics i tractaments mèdics.

El Fons Deep Tech Barcelona, que s’activarà durant la tardor 2022, ajudarà que les companyies d’aquest tipus que hi hagi a Barcelona trobin finançament per accedir al mercat.

Aquest fons s’emmarca dins d’una estratègia global de la ciutat que aposta per la innovació: la Barcelona International Coast, que el consistori espera que tingui un efecte en l’economia local amb la creació de 40.000 llocs de treball en els propers 10 anys i un impacte econòmic sobre la ciutat de 235 milions d’euros.