Un edifici sencer, d‘obra nova i amb 11 habitatges per estrenar. L’Ajuntament de Barcelona va comprar-lo el mes de gener, exercint el dret de tanteig i retracte, i els pisos aviat s’adjudicaran als beneficiaris, alguns dels quals són famílies que han estat desnonades. El bloc està situat al carrer del Torrent de les Flors, a la Vila de Gràcia, i el consistori ha pagat gairebé 5 milions d’euros, un 18 % per sota del preu de mercat.

No és la primera vegada que l’Ajuntament compra habitatges fent servir aquesta fórmula (fins ara ha adquirit 22 finques a tota la ciutat que sumen 401 habitatges), però en aquest cas, la peculiaritat és que es tracta d’un edifici de nova construcció que encara no s’havia comercialitzat.

La majoria dels pisos del bloc (10) tenen dos dormitoris, mentre que l’onzè en té tres, amb superfícies que van dels 60 i als 75 metres quadrats. El pis més gran té 120 metres i per això s’adjudicarà a una família nombrosa. Nou dels habitatges seran per a persones inscrites al Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial de Barcelona, i dos ,per a famílies que hagin passat per un procés de desnonament.

El preu del lloguer serà de 7,28 euros el metre quadrat. En canvi, el cost dels pisos que es destinin a la Mesa d’Emergència Social variarà en funció dels ingressos de les famílies adjudicatàries.

Sis pisos més a la Vila de Gràcia

El 2021 l’Ajuntament també va comprar una altra finca amb sis pisos al barri, al carrer de Camprodon, per 1,34 milions d’euros. En aquest cas, però, hi havia inquilins a dins i s’ha pogut evitar possibles processos de gentrificació. S’han subrogat els contractes de lloguer a tres famílies i la resta d’habitatges s’estan rehabilitant per adjudicar-los també a la Mesa d’Emergència. Des de l’Ajuntament asseguren que a Gràcia, per la densitat, és molt difícil construir habitatge públic nou a causa de la manca de sòl. Afirmen també que el parc actual de lloguer protegit al districte és d’uns 250 pisos, un 71 % més dels que hi havia el 2015.

Més de 650 famílies, a la llista d’espera d’un pis de la Mesa

Segons les últimes dades del Consorci de l’Habitatge de Barcelona (del febrer del 2022), el nombre de famílies que tenen dret a un pis social de la Mesa d’Emergència i encara l’esperen són 664. D’aquestes, tan sols 54 viuen en apartaments turístics mentre no reben les claus de l’habitatge que els pertoca. El gruix dels qui estan a la cua ja fa mesos que supera les 650 persones: el desembre del 2021 n’eren 668 i el gener passat, 667, fins arribar a les 664 actuals.