Tot el que aquesta botiga de Ciutat Vella té penjat a la façana incompleix la normativa del Paisatge Urbà. Agents de la Guàrdia Urbana entren a l'establiment obliguen els propietaris a retirar tots els elements sobrers. En poca estona, l'aspecte exterior de la botiga i una altra just al costat canvia al cent per cent. Peça per peça, fan treure de la façana i de la vorera samarretes i altres objectes mòbils. Però la feina no acaba aquí. La Guàrdia Urbana decomissa i s'emporta tot el material. Accions com aquesta són fruit del reforç dels inspectors municipals que, abans, han detectat les infraccions. En aquest cas, el propietari haurà de pagar una multa de 150 euros per tenir elements a la façana, i de 120 més pels objectes mòbils. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "L'objectiu no és tant sancionar, com sempre diem, com que tothom sàpiga que les ordenances són aquí per complir-les. Però clar, quan hi ha algú que no compleix s'ha d'aplicar sanció, que és el que estem fent." Fruit d'aquesta campanya s'han precintat també cinc locals a l'entorn de la Sagrada Família. Funcionaven com a basar, però superaven el 20% màxim de "souvenirs" que fixa la normativa i se'ls ha fet tancar. Ara hauran de pagar una sanció, adequar el local a la llicència i sotmetre's a una altra revisió si volen obrir. "Les inspeccions posen la mirada també en el compliment de l'Ordenança de Terrasses. Fins ara s'han revisat uns 900 establiments, en els quals s'han fet retirar 69 terrasses i s'han obert 73 expedients sancionadors". Els principals incompliments solen ser no tenir llicència, ocupar més espai del permès o bé tenir la terrassa tancada per tres costats. L'Ajuntament vol haver revisat totes les terrasses de la ciutat abans del juny.

Tenir records com ara samarretes enganxades a les façanes de les botigues o bé elements mòbils incompleix la normativa del paisatge urbà. La campanya d’inspeccions se centra ara en aquests incompliments i, un cop els efectius de la Unitat Central de Disciplina ho detecten, s’envien agents de la Guàrdia Urbana per forçar els propietaris a retirar tots els elements sobrers. A més, la policia decomissa tot el material. Els serveis jurídics d’Hàbitat Urbà determinaran si s’ha de destruir o bé es retorna a la botiga després de pagar una taxa. En tot cas, l’actuació de la Guàrdia Urbana suposa una multa de 150 euros pels elements enganxats a les façanes i de 120 més per les estructures mòbils.

La campanya d’inspeccions posa èmfasi també en les botigues que tenen llicència de basar i superen el 20% de “souvenirs” que fixa el pla especial d’ordenació d’aquest tipus d’establiments. A Ciutat Vella i l’Eixample s’han inspeccionat 34 establiments, vuit dels quals han derivat en cessament d’activitat. En cinc d’aquestes botigues, totes properes a la Sagrada Família, s’ha acabat precintant el local. Per aixecar el precintament i poder tornar a obrir, els establiments han de pagar una multa (d’entre 2.100 i 4.000 euros), adequar el local a la llicència atorgada i sotmetre’s a una nova inspecció municipal.

900 terrasses revisades en dos mesos

L’altra pota de la campanya inspectora són les terrasses de bars i restaurants per veure’n el compliment de l’ordenança de vetlladors. Des de finals de l’any passat ja s’han inspeccionat 879 establiments i s’ha forçat a retirar 69 terrasses. A més, s’han obert 73 expedients sancionadors. En total, una de cada 10 comet alguna infracció. Les més habituals solen ser no tenir llicència, disposar de més vetlladors dels permesos i tenir la terrassa tancada per tres costats. L’Ajuntament centrarà properament la revisió de terrasses a Sants-Montjuïc i Gràcia, i espera haver inspeccionat tota la ciutat abans del juny.