SUSANA TINTORÉ, directora de Serveis a les Empreses i Ocupació de Barcelona Activa "El perfil de l'emprenedor a Barcelona és un home, i també coincideix amb el perfil de la persona que ve a Barcelona Activa, jove amb estudis universitaris —home amb un 52%, no vol dir que les dones no emprenguin— i que emprèn en diferents sectors com poden ser serveis a les empreses, el sector comerç, el sector TIC, i també un 5% dels projectes que ens han arribat aquest any eren relacionats amb la indústria i la manufactura, molt variat. Cada vegada hi ha més finançament alternatiu. Si bé molts projectes més tradicionals van directament al finançament bancari, el que és un préstec, cada vegada tenim tot el que és 'crowdlending', 'crowdfunding', plataformes, 'business angels'... La veritat és que l'ecosistema de la ciutat en aquest sentit en els darrers cinc anys ha crescut moltíssim. De les 15.000 persones que vénen, aproximadament el 60% no té una idea de negoci. Del 40% que sí que en té, aproximadament cada any unes 2.000 munten l'empresa. El ràtio de mortalitat de les empreses als tres o quatre anys va creixent i després ja decreix. En el cas de les empreses que estan en el viver, el ràtio de mortaldat és del 20% aproximadament en el tercer any. Hi ha molts àmbits en què l'emprenedoria es lliga molt al dinamisme urbà. No en tots, si jo vull ser un ecoemprenedor que em dedico a fer producció ecològica això segurament no ho faré a la ciutat de Barcelona, tindrà molt de sentit fer-ho fora. Però en tots els àmbits d'emprenedoria tecnològica i biotecnològica, de comerç més sofisticat, pot tenir sentit fer-ho en un entorn més urbà, tot i que les noves tecnologies permeten fer-ho a qualsevol lloc. Aquí el que passa és que trobaràs un ecosistema de finançament, 'partners', socis, proveïdors, clients, i et serà més fàcil muntar-ho. Fa 28 anys vam ser la primera incubadora d'Espanya, i el perfil de les empreses que estan allà dins ha canviat molt, allò es va fer amb molta potència elèctrica pensant en un tipus d'activitat, avui dia tenim més de 50 empreses incubades a Glòries, jo diria que un 70% tenen un component tecnològic alt i totes son innovadores. El repte de 2015, un és seguir posant Barcelona com un espai referent internacional per a 'start-ups'. L'ecosistema ha crescut molt en els últims anys, però pensem que hem de poder competir amb Berlín, Londres i, per què no, amb ciutats dels Estats Units, però l'hem de fer créixer. Quan ve gent de fora veu que els projectes d'aquí són interessants, però n'hi ha menys. Necessitem que n'hi hagi més perquè l'ecosistema sigui robust."

Segons la directora de Serveis a les Empreses i Ocupació de Barcelona Activa, la ciutat s’està destacant com un referent internacional en l’àmbit de l’emprenedoria i les empreses emergents, tot i que cal que “hi hagi més” projectes per tal de crear “un ecosistema robust”. De les empreses de la incubadora de Barcelona Activa, més del 70% tenen un fort component tecnològic.

Susana Tintoré ha explicat que el perfil de les persones que s’assessoren a Barcelona Activa és un home —en un 52% dels casos— amb estudis universitaris, i ha destacat les noves tendències en finançament, com el micromecenatge o l’anomenat “crowdlending”, microcrèdits aportats per particulars, com a alternativa als préstecs bancaris tradicionals.