Han fet de turistes a la seva pròpia ciutat, amb guies oficials i gratuïtament. JOSEFINA CANYISSÀ "Volem tenir més coneixement sobre carrers i edificis que no coneixem, passem moltes vegades per aquí per no sabem la història." És una iniciativa de l'associació AGUICAT, formada per més de 200 guies habilitats per la Generalitat de Catalunya. Han organitzat set rutes simultànies per diferents ciutats per reivindicar un turisme responsable i de qualitat. Volen demostrar que és possible la convivència entre veïns i visitants i critiquen que hi ha molts guies que fan les visites sense conèixer la ciutat, la qual cosa ocasiona molèsties. AGNÈS RODRÍGUEZ, membre d'AGUICAT "Bloquegen carrers, no saben com funciona la ciutat, aparquen els autocars on no toca, en carrers petits del Gòtic no es pot passar... i nosaltres ho volem evitar." MANEL CASADO "Ara quan hem creuat estava a tope de gent. Penso que el turisme està massificat, però no em molesta si la gent és cívica i compleixen les normes." Per això també han elaborat un decàleg de bones pràctiques, com per exemple, portar el carnet que els acredita com a guies oficials visible, tenir coneixements profunds de la zona, parlar correctament o evitar aglomeracions. A més, utilitzen audioguies, perquè el grup escolti les explicacions sense problemes i no hi hagi contaminació acústica. MAGDA ANDRÉS "Són professionals i està molt bé que facin aquestes visites. Així es fan més visibles." Des d'AGUICAT també demanen que la Generalitat convoqui examens per donar llicència a més guies. Des de 2012 no ofereixen places noves i asseguren que és necessari per poder atendre el volum de visitants que vénen a Catalunya.

Cada vegada hi ha més turisme a Barcelona i això, de vegades, ocasiona molèsties als veïns. Segons l’Associació de Guies de Turisme Habilitats per la Generalitat de Catalunya (AGUICAT), això es produeix perquè hi ha molts guies no oficials que fan recorreguts sense conèixer la ciutat.

Agnès Rodríguez, membre d’AGUICAT, descriu alguns dels problemes que ocasionen: “Bloquegen els carrers, no saben com funciona la ciutat, aparquen autocars en llocs on no poden parar, caminen per carrers estrets amb grups de més de 30 persones… si passeges pel Gòtic un dissabte o diumenge al matí, et trobes els carrers bloquejats.”

Per reivindicar la feina dels guies habilitats per la Generalitat i demostrar que la convivència entre veïns i visitants és possible, han organitzat set rutes turístiques simultànies gratuïtes per als veïns a Girona, Lleida, Tarragona, Reus i Barcelona. A casa nostra n’hi ha hagut tres: al passeig de Gràcia, al Parc Güell i al barri Gòtic.

Entre les més de 400 persones que s’hi han apuntat, hi ha la Josefina Canyissà, una barcelonina que destaca molt positivament la iniciativa per descobrir racons del centre de la ciutat: “Passo molt sovint per aquí, però no en sé la història i això és el que m’agrada.”

AGUICAT va néixer al febrer d’aquest any i ja en formen part més de 200 guies. Per defensar la seva feina oficial també han elaborat un decàleg de bones pràctiques que dóna les claus perquè hi hagi un turisme de qualitat. Per exemple, proposen anar ben identificats, evitar aglomeracions, parlar correctament i protegir el patrimoni. A més, fan els recorreguts amb audioguies per no generar contaminació acústica.

Una altra de les demandes de l’associació és que la Generalitat convoqui noves places de guies de turisme. Diuen que des de 2012 no s’ha atorgat cap llicència i que no donen l’abast per donar servei a la gran quantitat de turistes que viatgen a Catalunya.