La diferència principal entre aquest nou acord i l'anterior és que ara sí que, d'entrada, hi ha una majoria política a favor. És la que sumen CiU i PP, que han tancat una proposta en què les dues parts han acabat cedint. Les botigues podran obrir els diumenges d'estiu fins a mitjan setembre i amb un horari ampliat respecte a l'acord inicial: de les 10 del matí a les 6 de la tarda. Ara bé, només en les zones amb més afluència de turistes. Això permetrà aixecar la persiana a tot el districte de Ciutat Vella i també a l'Eixample. Les botigues podran obrir, a més, al Poble-sec, Sants i Hostafrancs, els barris del sud de Gràcia i també al Camp de l'Arpa del Clot. El PP ha estat l'encarregat d'anunciar aquest nou acord amb el govern que haurà de ser aprovat al ple de la setmana que ve. Un pacte que per Alberto Fernández, salvarà la temporada d'estiu. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP La nova àrea comercial per als diumenges, però, deixa fora dels límits grans superfícies comercials com Glòries, Diagonal Mar, la Maquinista, Heron City i l'Illa Diagonal, que hauran de tenir tancat. Decisió que, segons el PP, beneficia el petit comerç. El primer acord fallit per ampliar horaris es va presentar amb una foto conjunta amb bona part del sector comercial. Avui, però, el govern ha preferit no fer valoracions i deixar tot el protagonisme al PP. Tot i així, en una conversa informal, l'alcalde ha admès que el nou acord tindrà més consens amb el sector. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia.

Amb aquest tuit el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha confirmat l’acord assolit amb CiU sobre els horaris comercials durant l’estiu. L’entesa arriba un mes després que el plenari va tombar el principi d’acord al qual havia arribat el govern de Trias amb el teixit comercial. Un pacte treballat durant mesos que va quedar en suspens quan tots els grups de l’oposició hi van votar en contra.

L’acord de CiU amb el Partit Popular no abasta tota la ciutat, sinó que delimita la zona comercial a 17 barris: els quatre del districte de Ciutat Vella, els sis de l’Eixample; Sants, Hostafrancs i el Poble-sec, a Sants-Montjuïc; la Vila de Gràcia, la Salut i Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, a Gràcia, i el Camp de l’Arpa del Clot, a Sant Martí. Queda inclosa també la Diagonal entre les Glòries i la plaça de Francesc Macià, però no la Vila Olímpica del Poblenou, segons Fernández Díaz, per la poca presència de comerços. Des del PP es creu que aquesta mesura permet “salvar la temporada d’estiu”.

El líder popular ha garantit que l’acord “compta amb el consens del sector turístic i comercial”. També ha dit que és un punt de partida i que a l’octubre les parts implicades es tornaran a reunir i es podrà revisar. Qui aquest dimecres ha evitat pronunciar-se ha estat l’alcalde Trias que, en un contacte informal amb la premsa, ha dit que “preferia cedir el protagonisme al PP”. Trias sí que ha confirmat que “l’acord és total”.

De 10 del matí a sis de la tarda

Els comerços de les àrees esmentades podran obrir els diumenges des de l’1 de juliol fins al 15 de setembre entre les 10 del matí i les sis de la tarda. En queden fora d’aquesta mesura bona part dels centres comercials de la ciutat: les Glòries, la Maquinista, Heron City, Illa Diagonal i Diagonal Mar romandran tancats aquests diumenges. perquè estan fora de la zona de la ciutat delimitada com a turística. En canvi, sí que podran obrir Les Arenes, El Triangle i El Corte Inglés de la plaça de Catalunya. També el Maremagnum, que ja obria tots els diumenges perquè està en zona portuària i gaudeix d’una altra regulació.

Ara l’acord s’haurà de referendar al proper plenari. No comptarà, però, amb el suport de la resta de l’oposició.

La proposta que inicialment va defensar el govern municipal estenia la possibilitat d’obrir a tota la ciutat però delimitava l’horari de 10 a 14 h. Quan es va presentar l’acord es va insistir que es volia preservar el model de comerç de proximitat i que per això la possibilitat d’obrir es limitava als mesos de juliol i agost. Els comerços de la Shopping Line se’n van desmarcar perquè consideraven que l’acord quedava curt. Però fa només uns dies en un acte organitzat pels Amics del passeig de Gràcia, els comerciants i el govern van exhibir bona sintonia i ja deixaven entreveure que l’acord estava més a prop.