Aquesta diada de Sant Jordi, molts barcelonins no van poder regalar la rosa a la persona que volien. Anaven molt buscades i a mitja tarda en algunes floristeries ja no n’hi havia. Just en aquell moment començava la gimcana de molts barcelonins per aconseguir-ne una. A les botigues on encara en quedaven van sorgir-hi llargues cues, que en alguns punts de la ciutat superaven l’hora d’espera.

Divendres, alguns es van rendir, però han continuat la cerca aquest dissabte. “En algun moment d’aquest matí encara hem tingut cua de cinc o sis persones”, ens explica la responsable de la floristeria La Torreta, al Poblenou. Assegura que, com que aquest any no hi hauria parades d’associacions o entitats amb roses, van decidir fer una comanda molt més forta, i malgrat la bogeria que ha suposat aquest Sant Jordi, dissabte al matí encara n’hi quedaven per vendre. “Sobretot ha vingut gent que ahir, en veure la cua que hi havia, va decidir marxar, i avui ha provat sort”.

Però no totes les floristeries en tenen. En alguns punts tan cèntrics com ara la Rambla, ja no n’hi ha enlloc. “Només em queden roses per encàrrecs. N’he aconseguit un paquet extra de 25 aquest matí i ràpidament han volat”, expliquen des de la Floristeria Carolina de la Rambla. Afirmen que van intentar aconseguir més roses divendres a la tarda, però que a Mercabarna-flor no n’hi havia. “A les quatre de la tarda estava col·lapsat. No en quedaven”.

Aquest dissabte, alguns compradors també s’han trobat que, després de molt buscar una floristeria on en quedessin, no hi havia la típica rosa vermella que buscaven. A la floristeria Pètals només els en queden de blanques, però els clients no es posen exquisits. Millor la blanca amb un dia de retard, que cap.

Com és que no hi havia roses?

Les vendes de roses aquest Sant Jordi han arribat als 4.200.000. I si no s’ha superat aquesta xifra ha estat per la manca de producte a tot Catalunya, expliquen des del Gremi de Floristes.

Aquest dissabte al matí, Joan Guillé, del Gremi de Floristes, explicava al Suplement de Catalunya Ràdio: “El problema no és que hi hagués menys parades, sinó que no hi havia més roses pel canvi climàtic, la pandèmia i la logística de distribució”.

El Gremi ja havia avançat que només el 3 % de les roses eren d’origen català i que, aquest Sant Jordi, la manca de vols regulars i les fortes pluges a Colòmbia i l’Equador, d’on provenien el 80 % de les flors, podien provocar problemes d’abastiment. I així ha estat.