Xavier Bosch, Oriol Mitjà, María Dueñas i Paz Padilla han estat els grans triomfadors d’aquest Sant Jordi 2021, en ser els autors més venuts en les categories de ficció en català, no-ficció en català, ficció en castellà i no-ficció en castellà, respectivament. Les vendes de llibres d’enguany han estat “millor de l’esperat”, segons el Gremi de Llibreters, que preveu haver venut un milió d’exemplars. Això representaria aproximadament el 75 % de les xifres del 2019, previ a la pandèmia pel coronavirus. Tot i això, les dades definitives no es coneixeran fins d’aquí a uns dies.

En la categoria de ficció catalana l’escriptor que ha venut més exemplars ha estat Xavier Bosch, amb ‘La dona de la seva vida‘. En segona posició el segueix Jaume Cabré i el seu ‘Consumits pel foc‘. En no ficció catalana, el doctor Oriol Mitjà ha liderat el rànquing de vendes amb ‘A cor obert‘, mentre que també destaca ‘Paraules d’Arcadi‘, de l’activista Arcadi Oliveres, mort el 6 d’abril. Pel que fa a la ficció en castellà, la gran triomfadora ha estat María Dueñas amb ‘Sira’, seguit d‘Independencia’, de Javier Cercas. En canvi, en no ficció en castellà, han triomfat Paz Padilla, amb ‘El humor de mi vida’ , i Irene Vallejo, amb la seva obra ‘El infinito en un junco‘.

En literatura infantil i juvenil en català, el llibre més venut ha estat ‘Gràcies. Història d’un veïnat’, de Rocio Bonilla Raya, mentre que en castellà ha estat ‘El campamento’, de Blue Jeans.

El bon temps, clau en les vendes

La Cambra del Llibre de Catalunya ha celebrat que el bon temps hagi acompanyat la diada al conjunt del territori en una de les edicions més atípiques, tenint en compte la crisi sanitària. L’absència de pluja, apunta, l’entitat, ha animat la compra de llibres durant tota la jornada. En un comunicat, la cambra ha agraït la resposta ciutadana i sobretot “la seva responsabilitat davant les mesures sanitàries per la covid-19“.

Precisament per evitar aglomeracions i contagis, a banda de les parades de llibres i roses davant dels establiments professionals, s’han habilitat onze espais amb públics perimetrats a Barcelona, amb controls d’accés i d’aforament. “Ha estat una jornada ordenada i segura“, ha valorat la Cambra.