Beli Artigas és historiadora de l’art i una experta a recuperar la memòria. Una de les seves passions és estirar el fil, investigar i descobrir les històries que s’amaguen darrere d’objectes, obres, cartes, postals i fotografies. Per això, va cada 15 dies al Mercat dels Encants de Barcelona, per remenar i, de vegades, trobar tresors amagats entre les piles d’objectes que es venen.
Artigas explica que visitar els mercats de vell és una “lliçó de vida”, hi pots trobar des de dents postisses i medicines fins a fotos de casaments i cartes d’amor, tota una vida de persones que ja no hi són. A través d’alguns d’aquests objectes la historiadora ha pogut filar la seva història.
Una carta descobreix la història d’un advocat barceloní
Una carta d’amor anava destinada al senyor Jaime Trabal i signada per “Mercedes a Sitges avui 16-1922”. Un cop a casa va començar la investigació i va descobrir que el destinatari era Jaume Trabal Martorell, advocat de professió que va tenir una intensa vida social, religiosa i política. Era fill dels propietaris d’una taverna i venedors de “vins i olis” al carrer d’en Rauric, a Barcelona.
Escultors oblidats perduts als Encants
Altres troballes al mercat són les escultures, obres que sobresurten entre les piles d’antiguitats però que moltes vegades no es valoren. És el cas d’escultors oblidats com el tortosí Josep Domingo i també Faustino Vancells, uns bustos que ja formen part de la col·lecció de Beli Artigas. La historiadora creu que s’ha de “reivindicar que aquests escultors són importants, perquè després no hi són als museus, no tenen cap tipus de representació i aquestes peces es perden i d’aquesta manera es perd la història de Barcelona i de Catalunya“.
Defensa que artistes reconeguts com Llimona i Vallmitjana no apareixen del no res i són “els escultors oblidats” que, moltes vegades, són influència per a les obres reconegudes.
Documents inèdits recuperats i donats a l’arxiu
Dins de tot el rebombori dels Encants també ha trobat documents que ja ha donat a l’Arxiu Municipal de Barcelona per la seva importància i particularitat. Es tracta d’uns documents d’Alfons Damians, qui va ser arxiver de la ciutat a finals del segle XIX, i que han pogut completar el fons que ja existeix. Dins d’una capa de metall hi havia un munt de papers quartilla, escrits a mà. Un cop endreçats va veure que a la primera pàgina hi havia escrit: “Alfons Damians i Manté. Proses humils”. Són tres obres de Damians: ‘El fossar pairal’, ‘L’esparver’ i ‘Teatre de sala i alcova’. Els dos primers textos estan complets i de l’últim en falten algunes pàgines.
Investigar des de zero per reconstruir la història
Algunes troballes no les ha pogut acabar de documentar, com un retrat pintat per Francesc Torrescassana Sellaré del qual no ha trobat el protagonista. També postals i fotografies perdudes que han permès fer marxa enrere i descobrir històries familiars. Artigas explica que als Encants es troba art, però també vides de persones, i per això creu que aquests objectes s’haurien de tractar amb “respecte”. D’aquesta manera, li agrada viatjar al passat amb els objectes i començar a investigar “des de zero” per anar filant.