No és ofici habitual, però el Jordi Nebot és subhastador. Treballa al Mercat dels Encants i cada dilluns, dimecres, divendres i dissabte la seva veu ressona per tota la plaça central, ara que les subhastes tornen a fer-se a l’exterior. També sorprèn la seva edat, té només 23 anys, però és el mestre de cerimònies que fa que tot funcioni a temps, amb ordre i sense confusions, perquè la subhasta sigui un èxit.
Al final és una subhasta i hi ha ‘piques’
El Jordi explica que la possibilitat de ser subhastador va arribar i ho va veure com una oportunitat. Reconeix que no és la seva vocació, ell està estudiant dret i en el futur espera dedicar-s’hi, però aquesta feina és compatible amb la universitat.
Ara ja fa uns mesos que fa aquesta feina i ho té tot controlat. Per exemple, coneix tots els venedors i compradors. Admet que en ocasions es produeixen algunes tensions entre ells, sobretot quan competeixen per un mateix lot. Al final és una subhasta i hi ha “piques”. Un comprador vol un lot en particular, i si un altre també fa una oferta, a vegades es discuteixen. I al final sempre és el millor postor qui s’ho emporta.
La gestualitat en una subhasta, un llenguatge propi
Una de les claus d’aquest ofici es el domini del llenguatge de la subhasta. El més comú es aixecar el braç per fer una oferta, però els compradors no sempre ho posen tan fàcil i el subhastador ha d’aprendre a llegir cada moviment i, fins i tot, les mirades. El Jordi ja coneix tots els venedors i també els compradors, i això és fonamental per entendre’ls. “Jo intento que facin les postures de la forma més clara possible, però quan et coneixen, tot és més subtil i has d’anar desencriptant què et volen dir. A vegades, fins i tot, et piquen l’ullet. Al final ho vas fent bé, com tot a la vida”.
A vegades fins i tot et piquen l’ullet
Cada dia que hi ha subhasta es posen a la venda un total de 39 lots. La subhasta es fa abans que arribi el públic general i s’enllesteix en una hora. Els divendres i els dissabtes són els dies en què les ofertes són més altes. El Jordi recorda licitacions de fins a 6.000 euros. No obstant això, explica que abans que ells comencés en l’ofici, al Mercat dels Encants s’han fet ofertes de fins a 18.000 euros.