L’organització del 080 Barcelona Fashion i el públic van quedar molt satisfets amb l’edició que es va celebrar al Recinte Modernista de Sant Pau, l’estiu passat. Tant és així que inicialment la quinzena edició havia de repetir ubicació, però ocupant més espais. Segons el gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, Miquel Rodríguez, “a última hora l’equip d’arquitectes de Sant Pau van demanar reforçar alguns espais que necessitàvem” per problemes estructurals.

“Conviurem entre vaixells i naus”

El canvi de seu de darrera hora es farà a l’edifici les Drassanes Reials, on s’ubica el Museu Marítim, que seguirà amb la seva programació. Això ha obligat a replantejar el calendari  del 080 i també la inauguració. Habitualment la marca Mango s’encarregava de la desfilada inaugural, l’única del primer dia de certamen i que se celebrava al vespre. Enguany s’ha decidit que Pablo Erroz i Edgar Carrascal, dos joves emergents, que mai abans no havien desfilat al saló, tinguin l’oportunitat d’obrir les desfilades el pròxim 2 de febrer.

Mango passarà a presentar la col·lecció el primer dia a la nit. L’altre condicionant d’aquest canvi precipitat ha estat que el muntatge de la passarel·la s’hagi de fer en temps rècord, en dos dies i treballant dia i nit. Les proves de vestuari, conegudes com a “fitting”, s’hauran de fer en un altre emplaçament, a l’hotel Catalonia Rambles del carrer de Pelai, per manca d’espai. Cada dia les col·leccions dels dissenyadors que desfilen es traslladaran cap a les Drassanes Reials – Museu Marítim, una organització més “complexa” que en altres edicions, ha dit Rodríguez.

Pel 080 hi desfilaran dissenyadors i marques consolidades com Miriam Ponsa, Sita Murt -que rebrà un homenatge en el marc del premi 080-, Natalie Capell, Georgina Vendrell, Custo Barcelona, Desigual i Celia Vela, entre d’altres. De joves emergents, n’hi haurà cinc que s’estrenaran per primera vegada: Erroz i Carrascal, que inauguren la passarel·la, i Isometric, Pagè i Rita Row. Aquests cinc seran els únics candidats que tindran opció al premi 080, que per valor de 20.000 € reconeix la millor col·lecció.

Ruven Afanador, un convidat d’excepció

El fotògraf colombià Ruven Afanador, instal·lat des de fa temps a Nova York, visitarà el 080 per reivindicar la fotografia en el món de la moda. Afanador oferirà una classe magistral, presentarà l’exposició “Stars on fashion” -en què es veuran els seus retrats a estrelles de Hollywood- i oferirà una sessió fotogràfica en viu amb l’actriu Rossy de Palma. També es podrà veure l’exposició “Fils de complicitat”, obres de pintura i tèxtil de la dissenyadora Celia Vela i la pintora Begoña Ramos.

Aquest any tornarà a fer-se al Palau de la Música la Barcelona Fashion Summit, que es dedicarà al negoci digital de la moda. Hi participaran empreses com Google, Amazon i El Armario de la Tele.

El certamen, en xifres

La passarel·la de moda va arrencar l’any 2010 i des de llavors ha anat creixent, amb un 47% més de desfilades programades respecte a la primera edició. L’augment dels assistents s’ha disparat un 237% mentre que el ressò mediàtic s’ha incrementat un 314%. El 080 disposarà aquest febrer d’un pressupost d’1,3 milions d’euros: el 78% prové de fons públics i el 22%, de privats.