En Vicent i la Sandra viuen a Figueres i han vingut amb AVE a Barcelona per retrobar-se amb la família i anar de rebaixes. "No venim amb pressupost concret, alguna cosa concreta sí però pressupost no. Llavors si trobem alguna cosa interessant doncs ho comprarem." Com ells, moltes persones s'han apropat al centre per aprofitar els descomptes. Les rebaixes d'hivern són les més importants de tot l'any per als botiguers. Esperen incrementar les vendes respecte al mateix període de l'any passat. És per això que els comerciants estan oferint descomptes molt atractius. ÁNGEL PARDO, botiguer "Les rebaixes representen un 30 per cent i tenim productes de fins un 50 per cent." CELESTE BUENO, botiguera "Comencem amb 20, 30 i acabem amb 50 per cent o el 70 a mesura que van avançant les rebaixes." Aquest any, els descomptes han estat molt alts, en part per poder competir amb els establiments que van començar abans les rebaixes. ANTONI CUSÓ, botiguer "Fem fins al 50 per cent i no és habitual. Per poder competir." MARTA MARTÍNEZ, botiguera "Per no quedar fora amb els descomptes de les grans marques." De moment els botiguers són optimistes en aquests primers dies . Esperen que tots els esforços serveixin per incrementar prop d'un 4% les vendes.

Tot i que aproximadament un 20% dels establiments, emparant-se en la llei espanyola, es van avançar i van començar les rebaixes a partir del 2 de gener, la majoria de botiguers les van iniciar en la data tradicional, el 7 de gener. Dimecres passat va arrencar oficialment la campanya de rebaixes a Catalunya i les botigues van obrir amb promocions i grans descomptes que oscil·laven entre el 30% i el 70% en funció dels productes.

Entre aquest dissabte i diumenge, els botiguers esperen que es concentrin la majoria de vendes de tota la campanya de rebaixes. Els articles de roba més buscats són els de temporada, que acostumen a tenir grans descomptes. “Normalment gasto uns 150 euros i compro més aviat sabates o jaquetes perquè estan més bé de preu”, explica Paula Vidal, una de les compradores que s’ha apropat al centre. Per altra banda, hi ha alguns establiments de moda que aprofiten les rebaixes per treure a la venda productes d’estoc d’altres temporades. “He vingut a comprar-me roba però m’he trobat que moltes coses del 50%, 70% i 80% són camisetes de màniga curta i tirants”, explica Cristian un comprador.

Pel que fa als botiguers ofereixen descomptes per atreure als clients però també per ser competitius. “Les altres botigues han començat amb rebaixes molt fortes del 70% i 80%, en alguns casos, i segurament ens veurem obligats a fer rebaixes igual de fortes“, explica Marta Martínez una botiguera que treballa al centre. Les rebaixes d’hivern són les més importants de tot l’any. De fet les vendes que facin durant aquestes setmanes representen el 30% de la facturació anual.

En general, els comerciants es mostren optimistes i calculen que en aquesta campanya de rebaixes la mitjana de despesa per persona serà d’entre 90 i 100 euros, una mica més que en edicions anteriors. De fet, esperen que les vendes de tota la campanya nadalenca s’incrementin entre un 2 i un 4% respecte de l’any passat i que la facturació total assoleixi els 825 milions d’euros. El període de rebaixes d’hivern durarà fins al 6 de març.