Fa més de tres dècades que el Rafel va fundar aquesta empresa de telecomunicacions, té edat de jubilar-se però cap persona que el pugui rellevar en la seva família. Ara fa un any Barcelona Activa amb el programa Reempresa el va posar en contacte amb l'Eduard, un emprenedor joves amb ganes de tirar endavant el negoci. RAFEL ALQUIMBAU, expropietari d'Expocom "Jo a final de l'any que ve penso deixar el tren però espero que l'Eduard el farà continuarr en les mateixes condicions i tot el què hem fet fins ara. Per mi era el tot que després de 35 anys de lluitar, passant totes les crisis que hem passat, això em compensa moralment moltíssim." EDUARD OLTRA "Vaig veure l'oferta del Rafel i va ser com un amor a primera vista, ens vam conèixer, ens vam estimar i, a partir d'aquí, hem estat convivint els últims 11 mesos i amb la voluntat de seguir endavant." Tot i que ja no n'és el propietari durant un parell d'anys els Rafel continuarà treballant a l'empresa per acabar de fer el relleu amb calma. Després de 11 mesos el balanç és molt positiu, l'empresa no només es consolida sinó que creix i en les properes setmanes es traslladen a un local més gran. El programa Reempresa en dos anys ha aconseguit tancar 76 operacions com aquesta, que permès preservar, a banda dels mateixos negocis, 212 llocs de treball. SÒNIA RECASENS tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "Aquest és un projecte important perquè és un projecte doble, cada cas d'èxit poses la força en les dues parts: empreses que no tanquen, que són viables, i gent que busca una manera de convertir-se en empresari." El motius més freqüents per vendre els negocis han estat per jubilació, per canvi de professió o per canvi de domicili. El perfil del reemprenedor és un home d'entre 25 i 45 anys amb estudis universitaris. La majoria dels negocis que s'han traspassat eren empreses del sector serveis o comerços.

El motius més freqüents per vendre els negocis han estat per jubilació, per canvi de professió o per canvi de domicili. El perfil del reemprenedor és un home d’entre 25 i 45 anys amb estudis universitaris.

Pel que fa a les empreses cedides, gairebé el 40% pertanyen al sector serveis mentre que el 30% són comerços. El 28% dels casos de Reempresa són de projectes de restauració i el sector de la indústria i la construcció representen l’1%, respectivament, de les operacions tancades.

En conjunt, la inversió induïda del procés de compravenda d’aquests negocis ha estat de 4,9 milions d’euros. Des de 2012 s’han donat d’alta a la plataforma de Reempresa 299 empresaris de la ciutat interessats a cedir el relleu del seu negoci a un nou emprenedor. Es tracta, majoritàriament, de microempreses d’entre un i cinc treballadors o autònoms.