La cuina del Neichel està plena de records i en Jean-Louis fa balanç de tots els anys esmerçats a conservar la seva estrella Michelin i ser un referent de la gastronomia a Barcelona. El preu del local, al barri de Pedralbes, el cost del personal i la tensió acumulada després de treballar una trentena d'anys 14 hores diàries entre fogons han convençut el xef francès de 67 anys de penjar el davantal. JEAN-LOUIS NEICHEL, xef del Neichel "Y aunque mantenemos la misma calidad mismo producto, no voy a ceder, no voy a comprar más barato para hacer menús más baratos. Entre todo un poquito estoy un poco cansado de luchar tanto." Neichel va ser el xef d'El Bulli des de 1975 fins a 1980 i va ser l'artífex de la seva primera estrella Michelin, dos anys abans de l'arribada de Ferran Adrià. Ara mira al passat amb l'orgull de la feina ben feta. Jean-Louis Neichel també ha estat pedagog i ha participat en la formació d'alguns dels millors xefs de la cuina actual. Un dels seus projectes immediats és escriure un llibre, encara que el que li fa més il·lusió és una iniciativa amb el seu fill. JEAN-LOUIS NEICHEL, xef del Neichel "Pero yo en segunda, él en primera fila yo en segunda fila, y hacemos una cosa puede ser que en la misma línea de gastronomía pero puede ser que con menos florituras, menos gastos fijos, que es lo más importante de todo, y un poco más pequeño." Surti el que surti d'aquest període de reflexió, el que sembla que queda clar és que el nom de Jean-Louis Neichel quedarà vinculat a l'alta gastronomia de la ciutat. Aquest local, testimoni d'èpoques millors, sí que tancarà les portes el 31 de gener.

Neichel ha assenyalat en una entrevista a Barcelona FM que “per tenir un restaurant amb una o dues estrelles has d’estar en hotels, ja que tenen espònsors i assumeixen les pèrdues”. El xef assenyala que, a causa de la crisi, hi ha hagut un gran descens de clients de grans empreses i això l’ha afectat molt en els darrers anys. A més considera que la proliferació de restaurants molt bons a preus assequibles també l’ha perjudicat.

Neichel reconeix que, davant de la crisi, ha hagut de abaixar els preus però assegura que “no puc baixar-los més, ja que en nego a comprar productes que no siguin d’alta qualitat”.

Jean-Louis Neichel va obrir el restaurant Neichel el 1981 a Pedralbes, al carrer de Beltrán i Rózpide, i des de fa quatre dècades manté una estrella Michelin. La decisió de tancar arriba per la crisi econòmica, que, segons Neichel, en la gastronomia “sembla que no hagi de passar”. Després d’haver estat al capdavant dels fogons d’El Bulli, va aconseguir la primera estrella Michelin (1976) i amb aquesta empenta va obrir més endavant el Neichel en què va apostar per l’alta cuina mediterrània.

Tancament temporal i reobertura d’una altra proposta

L’establiment abaixarà la persiana el 31 de gener i estarà tancat almenys fins al maig. El xef, de 67 anys, ha decidit retirar-se i prendre’s un temps de reflexió, tot i que el seu fill Mario vol seguir en el món de la gastronomia, però segurament amb un projecte més petit. Així doncs, el restaurant, tal com es coneixia fins ara, no seguirà i “s’obrirà amb una altra proposta”.