Les millors fotografies del reconegut concurs mundial de fotoperiodisme, el World Press Photo (2019), ja han arribat a Barcelona. El CCCB acull l’exposició des del 27 d’abril fins al 26 de maig. Els visitants poden conèixer les imatges guanyadores del certamen.

La nena que plora a la frontera nord-americana de Texas

La fotografia premiada amb el World Press Photo és la de John Moore, en què es pot veure una nena plorant a la frontera, ‘Criying girl on the border’. La imatge va ser presa el 12 de juny del 2018 a McAllen (Texas). La Yanela, originària d’Hondures, plora mentre la seva mare, la Sandra, és escorcollada per un policia nord-americà de fronteres. La fotografia va fer la volta al món i va tenir un gran impacte. Moore, que ha visitat Barcelona per a la presentació del World Press Photo, ha assegurat que no sabia quin recorregut tindria la fotografia. “La foto de la nena arriba 10 anys després de treball”, ha afirmat l’autor. Moore ha explicat que es va llençar a terra per capturar la imatge des de la perspectiva d’ella i és per això que no es veuen les cares de la policia i la mare.

Una setmana després d’haver fet la imatge va saber que a la petita i a la mare no les havien separades, com preveia la política d’immigració de Donald Trump, que pretenia allunyar els pares dels fills menors que arribaven des de Mèxic a les fronteres nord-americanes. Moore ha explicat que ha seguit en contacte amb la Sandra i la filla, i que ara totes dues estan en espera que el govern dels Estats Units els concedeixi asil.

 

World Press Photo 2019 John Moore

La directora del CCCB, Judit Carrera, ha destacat la importància de poder exhibir la mostra a Barcelona. Ha dit que és un compromís amb el món per informar del que passa i educar des de les diferents realitats que mostren les imatges.

La mostra s’exhibirà per més de 100 ciutats de tot el món, el que representa que es podrà veure a 45 països. El certamen va rebre 78.801 imatges preses per 4.738 fotògrafs. Al CCCB es poden veure 147 instantànies.

La presència de la dona guanya terreny

La presència de les dones fotoperiodistes s’ha incrementat i aquest any han representat el 19 % mentre que el 2018 eren un 16 %, lluny encara de la paritat amb els homes, segons ha explicat Babette Warendorf, coordinadora d’exposicions del World Press Photo. El que ha millorat molt és la xifra de les dones que han rebut premis. Dels 43 guanyadors, 14 són dones mentre, que en l’edició anterior n’hi van haver només quatre.

Els dos principals guanyadors, per la foto i per la història de l’any (‘The Migrant Caravan’, de Pieter Ten Hoopen), reben 10.000 euros cadascú de premi.

world press photo pieter ten Hoopen

El certamen ve acompanyat d’una programació paral·lela per aprofundir amb els temes vinculats al periodisme visual.

  • Taula rodona: “Viure després de la guerra: quan el conflicte ja no és notícia”. A càrrec de la fotoperiodista Catalina Martin-Chico autora del reportatge ‘Colòmbia, (Re)Birth’ i la documentalista Lula Gómez. 2 de maig, a les 18.30 h, al Mirador del CCCB (gratuït)
  • Projecció dels projectes guanyadors en la categoria de format curt i llarg del concurs de narrativa digital. 7 de maig, a les 18.30 h, a l’auditori del CCCB (gratuït)

World press photo 2019

 

Comparteix a: