María José Alier és besneta de Joan Sanpere, qui, a finals del segle XIX, va llogar als germans Godó el local on es va instal·lar la primera ‘Vanguardia’ i on ara hi ha el bar musical Sidecar. És una dels testimonis que, amb les seves vivències i records, han contribuït a la recuperació de la memòria de la plaça Reial. “Teníem una lleteria al barri. Conec una persona que quan era jove havia anat sempre a comprar la llet a aquesta lleteria”, explica.

El record de María José Alier és un dels testimonis que es recullen al web La memòria de la plaça, que forma part del projecte que la Fundació Setba va engegar fa cinc anys per recuperar la història de la plaça Reial. Cada any organitza una exposició amb un local de la zona com a protagonista.

Web obert i interactiu

La pàgina, segons Rosor Foret, responsable de Comunicació de Setba, és una eina més per donar a conèixer la història de la plaça i “perquè la feina feta per la fundació no quedi arxivada només als nostres ordinadors. Creiem que és una pena que tot aquest treball d’investigació i tots els documents, fotografies i testimonis orals que hem anat recollint es perdin”.

La pàgina web  està organitzada per temes i per anys. La informació es podrà consultar però el material, per motius de propietat intel·lectual, no es podrà descarregar.