Els premis inclusius El Balcó de les Arts, que organitza la Fundació Setba, han premiat dos membres de l’entitat Asproseat, que treballa per la inserció de persones amb discapacitat. José María Escobar és usuari del Centre Ocupacional 1981 i s’ha endut el premi de disseny Bardinet; mentre que Víctor Lahoz, del Centre Ocupacional la Marina, ha quedat finalista en la categoria artística.

Escobar s’ha endut el premi pel seu retrat d’Elvis Presley, mentre que Lahoz ha presentat l’obra ‘Corteza de árbol’. Es reconeix així la tasca terapèutica a través de l’art que es fa als centres d’Asproseat de la Marina de Port.

L’art com a eina terapèutica

L’Anna Oliva —encarregada de l’activitat artística del Centre Ocupacional 1981— assegura que l’art és una eina terapèutica, però no només això. “Estem descobrint que hi ha persones que tenen unes habilitats artístiques que si nosaltres potenciem aquesta part, qui sap si d’una manera més professional, poden accedir a fer exposicions o fins i tot algun tipus de col·laboració amb artistes sense discapacitat”, afegeix.

El Balcó de les Arts

El Balcó de les Arts és un certamen de pintura per a persones amb discapacitat que organitza la Fundació Setba i que aquest any ha arribat a la desena edició. Segons la Maria Budó de l’entitat: “L’objectiu és bàsicament donar valor a la feina i el treball artístic que es fa en els tallers ocupacionals amb les persones amb discapacitat intel·lectual”. Amb el certament es vol donar un tracte igualitari i promoure la integració, asseguren des de Setba.

Els guanyadors reben una compensació econòmica i un premi que, en el cas del José María Escobar, guanyador del premi Bardinet, consisteix a incloure el dibuix a l’etiqueta en el vi Legado de la marca Bardinet.