El festival internacional Barcelona Poesia aplegarà en la 23a edició 150 participants entre poetes, músics, creadors i lectors. El festival, que s’havia de celebrar al maig, es va posposar per la pandèmia i ara es farà entre el 13 i el 18 d’octubre.

27 activitats

L’accés als concerts i taules rodones serà amb reserva prèvia. A partir del 5 d’octubre, es posen a disposició de la ciutadania, a través del web de Barcelona Poesia, les localitats per assistir a totes les activitats. En aquest sentit, l’organització ha demanat als espectadors que reservin una entrada que vagin als espectacles per evitar imatges de cadires buides com va passar a la Mercè. 

El festival es durà a terme principalment en espais oberts i on es pugui controlar l’aforament, com el  Jardí interior de la Casa de la Misericòrdia, el Verger del Museu Frederic Marès o el CCCB.

Entre els concerts destacats d’aquesta edició del festival Barcelona Poesia trobem un homenatge als morts per la pandèmia amb el recital ‘Comiats’, amb poemes triats i recitats per Odile Arqué, Mohamad Bitari, Anna Gas, Corina Oproae, Carles Rebassa i Josep Maria Rodríguez també amb les veus “a cappella” del duet Tarta Relena. La intenció del festival és, a través de la poesia, parlar de les morts en solitud i viscudes en la distància que ha provocat el coronavirus. “Comiats” es podrà veure el dimecres 14 d’octubre a les 19 h al jardí interior de la Casa de la Misericòrdia. 

Un altre dels concerts destacats serà una festa de la glosa, almenys en la seva versió contemporània, el conegut com Spoken Word i que es fa en format de combats dialèctics i cançons improvisades. Serà dissabte 17 d’octubre a les 17 h al Jardí interior de la Casa de la Misericòrdia i el festival reunirà els guanyadors dels combats de l’any 2019 sota el títol ‘Encantàries: mostra de glosa’.

Noms propis

Barcelona Poesia reuneix el bo i millor dels creadors amb la participació d’Enric Casasses, Tarta Relena, Jorge Riechmann, Col·lectiu Tinta Negra, Teresa Pasqual, Laura Sam, Víctor Sunyol, Laia Carbonell, Mariola Membrives i Seward.

Els convidats internacionals faran les seves intervencions en línia i en directe com ara Margaret Atwood, Koleka Putuma, Farah Chamma, Elias Knorr i Francesco Deiana.

Homenatges a Carner, Salvà i Perucho

El primer homenatge serà per a Josep Carner i es farà el dimarts 13 octubre a les 18 h als Jardins de la Misericòrdia. Es celebrarà el 50è aniversari de la seva mort amb una taula rodona per parlar d’una de les figures més fonamentals i controvertides de la poesia catalana.

Coincidint amb el 150 aniversari del naixement de Maria Antònia Salvà, la gran poeta moderna de la llengua catalana autora del famós poema “A les donzelles de l’any dos mil”. El festival ha volgut crear un espectacle de Joana Abrines i Marga Roger, que cantaran a Salvà i la connectaran amb les veus del nou segle.

Pel que fa a Joan Perucho també se celebra el centenari del poeta i aquí Carles Belda cantarà ‘Romanç de les històries naturals’ seguint la narració de l’obra mestra de Perucho.

Txema Martínez guanyador dels Jocs Florals

Els Jocs Florals és un dels premis de poesia més antics de la ciutat, nascut a l’edat mitjana i reinstaurat a mitjans del segle XIX. Enguany el guanyador ha estat el poeta lleidatà Txema Martínez reconegut pel seu poemari ‘Maria’, una part del qual està inspirat en ‘Les set últimes paraules de Crist a la creu’ de Haydn. El Quartet Teixidor n’oferirà un tast per cloure l’acte.

Connexions amb la Biennal de Pensament

Aprofitant que la Biennal de Pensament estarà en marxa, Barcelona Poesia farà conjuntament la inauguració i la clausura del festival. La inauguració a les 20 h al CCCB es voldrà oferir una mirada al futur de la poesia amb la presència del darrer guanyador del premi de les Lletres Catalanes Enric Casasses i de manera virtual de l’escriptora i també poeta Margaret Atwood.

La clausura serà a les 20 h també al CCCB amb el recital ‘Com una sospita de llum, poesia per pensar el futur’, en què els poetes faran una lectura dels seus poemes.