IDEAL, centre d’arts digitals, inaugura “Barcelona memòria fotogràfica”, un viatge a la Barcelona dels anys 50 i 60 a través de les imatges de sis fotògrafs: Francesc Català-Roca, Xavier Miserachs, Joana Biarnés, Oriol Maspons, Leopoldo Pomés i Colita.

Una experiència immersiva que segueix l’estela de la dedicada a la pintura de Monet, amb la qual es va inaugurar IDEAL. La peça central de la proposta és un audiovisual de 360º projectat a la sala de 1.000 metres quadrats de l’equipament, obra de l’estudi Iceberg. Un passeig per la Barcelona dels anys 50 i 60 fet amb fotografies.

Ha estat necessària la col·laboració amb els hereus dels fotògrafs i amb Colita. “Volíem saber fins on podíem arribar, perquè això no és una exposició de fotografies, és un treball digital a partir d’elles. La primera cosa que se subverteix és l’enquadrament, que normalment és sagrat per als fotògrafs. Però tothom ha estat molt generós”, explica el director d’IDEAL, Jordi Sellas.

Sis fotògrafs destacats d’una època

L’audiovisual està dividit en sis blocs, amb obra fotogràfica de cadascun dels sis autors. “La tria era difícil, però hem escollit sis personalitats molt rellevants de la fotografia d’aquelles dècades. La protagonista és Barcelona i les diverses visions que en van donar els artistes”, comenta Sellas.

La visita a la mostra inclou altres espais. Alguns d’orientació didàctica, com el laboratori de revelat amb ampliadores de l’època, que pretén apropar els més joves a la fotografia analògica. Més lúdic és un foto mató d’intel·ligència artificial que insereix les fotografies dels rostres dels visitants en imatges d’edificis emblemàtics. Hi ha també una sala de realitat augmentada. L’usuari passa d’estar immers de la Barcelona actual a la qual els fotògrafs van retratar fa mig segle.

Cada àmbit de la visita ha estat dissenyat per un estudi diferent. De la curadoria del conjunt se n’han encarregat la historiadora de l’art Anna Pou i la fotògrafa Maite Caramés. La visita val de 9 a 14 euros entre setmana, dos més en cap de setmana.